Smart Buildings

Oplossingen voor slimme gebouwen

lines-animated
Smart Buildings

Bij SPIE realiseren we een smart building als middel voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen, het versterken van business modellen en het optimaal faciliteren van de gebruiker. Daarvoor durven we groot te denken: dat iets gisteren niet kon, wil niet zeggen dat het vandaag niet kan. Deze nieuwsgierigheid helpt ons niet alleen om gebouwen efficiënter te maken, maar vooral ook slimmer, duurzamer en waardevoller. Ontdek de mogelijkheden en voordelen van een smart building.

Duurzamer facility management

Door het uitlezen van sensoren en gebouwinstallaties komen er waardevolle gegevens vrij over het gebouw. Niet alleen kunnen installaties beter en tijdig onderhouden worden, met de verkregen inzichten kan ook gewerkt worden aan oplossingen voor energiebesparing, het verhogen van de veiligheid of de verbetering van gebruikerscomfort. Er kan worden afgeleid welke delen van een gebouw gebruikt worden, welke werkplekken er bezet zijn en van welke faciliteiten men gebruik maakt. Hierop kan een facility manager of gebouwbeheerder proactief gaan handelen. Wanneer de bezettingsgraad bijvoorbeeld structureel op bepaalde dagen laag blijkt te zijn, kan ervoor gekozen worden om een verdieping te sluiten om zo energie- en schoonmaakkosten te besparen. Daarnaast biedt het ook kansen om de veiligheid te verbeteren. Zodra er zicht is op het aantal bezoekers in een bepaalde periode en hoe zij gebruik maken van een pand, dan kan het gebruik van gebouw gebonden installaties daarop afgestemd worden.

Optimaal gebruikerscomfort en efficiency

Een smart building is een zelflerend en zelfsturend gebouw. Sensoren helpen om het gedrag van de gebruiker in kaart te brengen en zo trends te ontdekken, waarop geanticipeerd kan worden door instellingen van het beheersysteem van de gebouwinstallaties weer beter af te stemmen op de gebruiker. De temperatuur en lichtintensiteit kan bijvoorbeeld aangepast worden aan persoonlijke voorkeuren of automatisch opstarten bij het binnentreden van een ruimte. Ventilatie kan opgestart worden wanneer CO2 waarden te hoog worden. Gebruikerscomfort hangt direct samen met de gezondheid en productiviteit van de medewerkers en is daarom essentieel voor een gebouw.

Vergadersystemen en ruimtes managen

Ook het managen van vergaderruimtes of werkplekken wordt efficiënter. Door slimme technieken is goed te zien of en waar er nog werkplekken of ruimtes beschikbaar zijn. Medewerkers kunnen via Outlook ruimtes reserveren en de informatie wordt real time getoond op de bordjes bij de vergaderruimte. Door sensoren te installeren kan ook snel gezien worden of de ruimte daadwerkelijk bezet is. Blijkt de ruimte na een bepaalde tijd toch niet in gebruik te zijn, dan geeft het systeem de ruimte weer vrij in Outlook. Op deze manieren kan technologie werken voor een gebruiksvriendelijke en comfortabele werkomgeving, wat uiteindelijk resulteert in productieve en tevreden medewerkers.

Smart technology buiten een gebouw

Internet of Things, sensoren en andere slimme technologieën worden niet alleen binnen geïnstalleerd om data te verzamelen. Ook buiten het pand kunnen deze technieken van grote waarde zijn. Zo kunnen sensoren de buitentemperatuur oppikken en daar het interne klimaatsysteem op aanpassen, of geven ze de bezettingsgraad van parkeerplekken weer zodat gebruikers naar een vrije parkeerplaats worden geleid. Ook voor het digitaal beheren van de toegang tot een buitenterrein, gebouw of ruimte kan slim gemanaged worden.

Klaar voor de toekomst

Meten is weten. Data is daarom essentieel om vandaag, maar ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de eisen en verwachtingen. Dit kunnen verplichte duurzaamheidsdoelstellingen zijn vanuit de overheid, maar ook de veranderende behoefte van de gebruiker van een gebouw. Dat er nog veel meer opties zijn om een gebouw slim en vooral het gebruik ervan efficiënter te maken, dat is zeker. Wij hebben de kennis en nieuwsgierigheid in huis om de grenzen te verleggen, maar ook om gefaseerd te werken aan een gebouw van de toekomst. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

PULSE Core

PULSE Core is dé Building Operating Solution ontwikkeld met de nieuwste integrale inzichten. PULSE Core wordt dankzij machine learning en Artificial Intelligence elke dag slimmer, beter en waardevoller voor beheerders, eigenaren en bovenal gebruikers. PULSE Core levert waarde in de gebouwde omgeving. Waarde op het gebied van productiviteit van medewerkers, continuïteit van kritische bedrijfsprocessen, optimaal gebruik van kostbare vastgoed vierkante meters, verlenging van de levensduur van assets, aantoonbare besparing van het energieverbruik en CO₂-uitstoot, efficiënte onderhoudsproces, slimme data voor toepassingen en nog veel meer. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze projecten

Bekijk alle berichten

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website