Het komt regelmatig voor dat er graafwerkzaamheden nodig zijn in een project, zo ook bij SPIE. ‘Even’ de grond in voor het aanleggen van (glasvezel)bekabeling of leidingwerk, het klinkt eenvoudig, maar wanneer eenmaal de eerste schep de grond in gaat kun je nog wel eens voor onaangename verassingen komen te staan, weet ook Jan van Zante, SHEQ-specialist bij SPIE. “Veiligheid staat voorop bij SPIE. Zonder een goede voorbereiding weet je niet wat je in de bodem gaat aantreffen. Er kunnen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en als je eenmaal bezig bent en dan pas tot die ontdekking komt, ben je te laat.”
Bodemdesk
We staan er misschien niet altijd bij stil, maar werken in verontreinigde grond kan gevaarlijk zijn. Niet alleen voor het milieu, ook voor de gezondheid van de mensen die erin werken. Hoe kan je daar zo praktisch mogelijk mee omgaan zonder dat het project stagneert? In de voorbereiding! Daarom hebben we bij SPIE een speciale bodemdesk ingericht. Hét loket waar iedereen terecht kan voor vragen en support bij graafwerkzaamheden in een project. Jan licht toe: “Collega’s en opdrachtgevers staan er nog niet altijd bij stil wat ervoor nodig is om grondwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Niet alleen heb je de juiste vergunningen en certificeringen nodig, je zult ook rapporten en aanvullende informatie moeten opvragen om je tekeningen te maken en (veiligheids)maatregelen te nemen. Ieder project is maatwerk.” Daar komt bij dat de wet- en regelgeving verandert en complex kan zijn wanneer je niet dagdagelijks in de materie zit. Gelukkig is er binnen SPIE een team aan specialisten dat hierin volledig kan ontzorgen, waardoor een project geen onnodige vertraging oploopt en er snel geschakeld kan worden bij onvoorziene omstandigheden.
Goed voorbereid de grond in
Dit ervaarde ook Robert Govaart, projectcoördinator bij SPIE. Hij schakelde de bodemdesk in voor de graafwerkzaamheden bij zijn project. “We kregen de opdracht om glasvezel- en voedingskabels aan te leggen. Voordat ik bij SPIE werkte, ben ik altijd werkzaam geweest in infrastructurele projecten. Met die ervaring weet ik dat het heel belangrijk is om eerst te weten wat de bodemsamenstelling is voordat je aan de slag gaat. Zodra ik de aanvraag kreeg om iets aan te gaan brengen in de grond, heb ik gelijk alle informatie opgevraagd om veilig aan het werk te kunnen. Je weet nooit wat je in de bodem kan aantreffen: gevaarlijke stoffen, zware metalen, oliën, noem het maar op. Daar komt bij dat de wet- en regelgeving continu verandert en ieder project kent weer andere uitdagingen. Dan is het fijn dat je een loket hebt waarmee je kan sparren zodat je de juiste keuzes maakt en indien nodig maatregelen neemt zodat iedereen veilig kan werken”.