Sensortechnologie in een Smart City

lines-animated
Sensoren in de stad

Sensoren spelen een enorme rol in onze maatschappij en hebben een groeiende impact op vele facetten van onze samenleving. Van passantentellers in winkelstraten, tot temperatuur- en watermetingen in buurtparken. Deze slimme technologie helpt om te meten, te controleren en te reageren op zaken. Zo wordt dankzij sensoren het vocht in de grond gemeten, de groei van het gras, en de hoeveelheid water in plaatselijke afwateringsystemen. Maar ook het aantal beschikbare parkeerplaatsen worden bijgehouden door lussen in het wegdek en de prioriteitlijnen voor nooddiensten zijn gekoppeld zijn aan verkeerslichten. Deze technologieën dragen bij aan een veilige, slimme maatschappij.

Meten en communiceren dankzij sensortechnologie

Sensoren, lussen en andere vormen van dataregistratie worden door SPIE op de gewenste locaties geplaatst. In een centrale opslagplaats (datameer) komen de verzamelde gegevens bijeen uit alle verschillende bronnen. Deze gegevens kunnen worden gefilterd en gemarkeerd of op verschillende manieren worden gecombineerd om te gebruiken voor analytische doeleinden, zoals het uitlezen van de gegevens van alle sensoren. Aan de hand van deze gegevens kan vervolgens een passend en onderbouwd actieplan worden uitgevoerd. Het gehele proces, van ontwerp tot onderhoud en beheer, kan worden uitbesteed aan SPIE. Met jarenlange ervaring bij grote gemeentes en innovatie projecten, zijn wij de altijd aanwezige expert op het gebied van sensortechnologie.

Parkeersystemen en stadsafsluitingen

Smart Mobility (ofwel slimme mobiliteit) zorgt voor veilige, vlotte en duurzame verkeers- en vervoerssystemen. Weggebruikers anticiperen beter op verkeersonveilige situaties doordat meer informatie beschikbaar is en gebruik te maken van technologische vooruitgang in digitalisering en automatisering van mobiliteit. Zo kunnen parkeersystemen worden gekoppeld aan diverse apps voor de bestuurder, deze heeft dan real-time informatie over parkeermogelijkheden. Ook kunnen dankzij deze metingen kentekens worden geregistreerd die vrachtwagens en auto’s van voor een bepaald bouwjaar, buiten het centrum houden. Stadsafsluitingen in de vorm van zichtbare palen of juist softwarematig kunnen hier ook aan bijdragen door onderlinge acties. Zo kan een stadscentrum of binnenstad dankzij deze technologieën de minder gewenste bezoekers fysiek uit haar kern houden.

Sensortechnologie bruggen, sluizen en gemalen

Ook voor natte infrastructuur is sensortechnologie van groot belang. Sensoren meten het waterniveau, de stroomsnelheid, de beweging van een kolk en meer. Informatie uit deze bronnen kan bijdragen aan predictive maintenance, onze experts kunnen in het onderhoud dan nog beter ancitiperen op de staat van de assets.

Projectmanagement van A tot Z

Welke vorm van sensortechnologie ook dient te worden aangelegd, onderhouden, beheerd of geoptimaliseerd, de experts van SPIE denken graag mee over de meest ideale, dynamische en duurzame oplossing voor iedere gemeentelijke ruimte. Vanwege onze lokale aanwezigheid is er altijd een ervaren team in de buurt die kan helpen in het advies en de uitvoering van ieder project voor sensortechnlogie.

Onze dienstverlening is van A-Z

Altijd dichtbij

Vind een vestiging in de buurt

Onze projecten

Bekijk alle berichten

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website