‘Slimme masten’ vormen basis voor nieuw en internationaal ecosysteem

Slimme mast VDL SPIE
lines-animated

SPIE is als een van de partners van VDL Groep betrokken bij een nieuw internationaal ecosysteem, dat op een maatschappelijk verantwoorde manier tegemoet komt aan de toenemende vraag naar laad- en meetinfrastructuur en verduurzaming in de openbare ruimte. VDL Groep ontwierp daarvoor een toekomstbestendige mastenfamilie die tegelijkertijd kan worden opgebouwd met verschillende connectiviteitsmogelijkheden van diverse merken en oplossingen. De rol van SPIE zit in het adviseren, engineeren, installeren, beheren en onderhouden van deze ‘Smart Poles’.

Om onder andere klimaatdoelstellingen te versnellen, is een multidisciplinaire samenwerking gewenst waarbij ruimte is voor de technische toepassingen van vandaag én morgen. Deze aanpak wordt ondersteund door alle ecopartners (naast SPIE zijn dat onder andere Microsoft, ABB en Signify) met specialisaties in oplossingen zoals laden, connectiviteit, meten, verlichting en digitale aspecten voor het systeem. Gezamenlijk wordt de oplossing gecreëerd voor de uitdaging waar overheden, als eigenaar van de openbare ruimte, mee te maken hebben.

Het idee voor dit ecosysteem met open karakter is ontstaan toen duidelijk werd dat het toekomstige straatbeeld zou worden ‘vervuild’ door een wildgroei aan verschillende licht- en communicatiemasten. De energietransitie stond destijds nog in de kinderschoenen maar duidelijk was dat de behoefte aan één mast die de openbare ruimte kan voorzien van een keur aan functionaliteiten zal toenemen. Denk daarbij aan ledverlichting, laadopties voor voertuigen, communicatie (WiFi en dataverzameling), sensoren die bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, geluid en/of verkeersbewegingen meten en bewegwijzering. Door deze functionaliteiten te combineren in één slimme mast wordt een wildgroei aan masten in de openbare ruimte voorkomen. De slimme masten van VDL hebben één uniform uiterlijk dat bijdraagt aan een vriendelijk en uniform aangezicht in het straatbeeld.

Open systeem

De masten familie is ontworpen met als uitgangspunt dat verschillende merken en oplossingen de diverse functionaliteiten kunnen leveren. De slimme mast beperkt zich dus niet tot één leverancier van camera’s, sensors, laadsystemen of andere connectiviteitmogelijkheden. Omdat een lichtmast een langetermijninvestering is, moet de mast toekomstbestendig zijn en kunnen nieuwe innovaties en connectiviteitsmogelijkheden ook later aan de mast worden toegevoegd. De slimme masten, die worden geproduceerd door Nederlands grootste mastenfabrikant VDL Mast Solutions in Oss, ‘groeien’ op deze manier mee met de ‘slimme publieke omgeving’ van morgen.

Meerdere types silmme masten

Voor elke specifieke situatie in de openbare ruimte kan een bepaald masttype / samenstelling nodig zijn. Om in die behoefte te kunnen voorzien zijn vier varianten ontworpen. Dat gaat van een standaard lichtmast met beperkte aansluitmogelijkheden tot aan een mast met een hoogte van 25 meter met volledige aansluitmogelijkheden. Daarbij kan worden gedacht aan het 5G-netwerk tot aan een ‘drone-nest’ waarbij de drone de conditie waarin een brug of spoor zich bevindt autonoom inspecteert.

BRON foto: VDL Groep
 

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.