SPIE is bezig met een grootschalige renovatie van het asielzoekerscentrum in Gilze. Dit azc biedt plek aan 1200 asielzoekers die hier verblijven gedurende de asielprocedure. De renovatie is hard nodig aangezien deze woningen uit de oorlog stammen. Na de oorlog heeft het Nederlandse leger er jaren gebruik van gemaakt en in 1993 is het azc hier gevestigd. In een tijdsbestek van ongeveer vier jaar zal SPIE hier alle woningen renoveren en verduurzamen én twee complexen bijbouwen; een woongebouw voor mindervaliden en een dokterspost.
Verschillende fasen
Het terrein bestaat uit ongeveer 40 woningen die in vier fasen worden gerenoveerd. De renovatie houdt in dat de woningen kaal gemaakt worden; alle installaties en muren gaan eruit. De gasketels gaan er ook uit om zo de woningen gasloos te maken. Vervolgens wordt alles weer opgebouwd; nieuwe muren, installaties en warmtepompen met zonnecollectoren. “Het bijzondere aan dit project is dat de woningen een monumentale status hebben, er mag dus niets gewijzigd worden aan de uiterlijke kenmerken van de woning en we moeten het weer in oorspronkelijke staat terugbrengen. Dat brengt soms enige uitdaging met zich mee”, zegt Marten Holtrop, projectmanager van SPIE.
Het project is opgedeeld in fasen zodat een groot deel van de woningen beschikbaar blijft voor de inwoners. Per fase worden ongeveer 10 woningen gerenoveerd met elk 3 tot 4 ruimtes waar 8, 10 of 12 bewoners ondergebracht kunnen worden. In de woningen worden nieuwe keukens geplaatst zodat men zelfstandig kan koken. Daarnaast komen er gemeenschappelijke ruimtes, badkamers en slaapkamers voor 1 of 2 personen. Het gedeelte voor de gezinnen is wat ruimer opgezet en er worden door SPIE voorbereidingen getroffen voor een nieuwe aanleg van tuinen en speelplaatsen met speeltoestellen voor kinderen.
Samenwerking
Binnen SPIE wordt er ook door verschillende afdelingen samengewerkt. Wanneer de renovatie van een deelproject er bijna op zit wordt het team van de Business Unit ICT Connectivity ingeschakeld. De inrichting van de serverruimtes nemen zij voor hun rekening en voeren daarnaast alle bekabelingswerkzaamheden uit zodat het gehele terrein voorzien wordt van glasvezel. “Zo kunnen er voldoende WiFi- aansluitingen voor alle woningen van de asielzoekers én op de werkplekken van de medewerkers gerealiseerd worden”, zegt Ronald van Holst, projectmanager van SPIE.
“Met dit project zijn wij van tenderfase tot en met oplevering van het project zo’n 6 jaar bezig. Dit is een van de grootste projecten die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) doet en ik ben er trots op dat wij dit als SPIE zijnde mogen doen. Elke fase duurt ruwweg een jaar en we zijn net gestart met fase 3. In 2024 zal dit project worden opgeleverd en kunnen honderden mensen en gezinnen een fijn, zelfstandiger leven opbouwen in hele moderne én duurzame woningen”, zegt Marten tot slot.