SPIE gaat uitdaging aan bij dé LNG-hub van Europa

lines-animated
Ship Meppel

Op de Maasvlakte in Rotterdam ligt dé LNG-hub van Europa: Gate terminal. De importterminal draagt bij aan de aardgasvoorziening in Nederland en Noordwest-Europa. Voor zijn klanten ontvangt Gate terminal LNG (Liquefied Natural Gas), slaat het op, maakt het weer gasvormig en brengt het vervolgens in het gastransportnetwerk voor distributie naar huishoudens en industrie. De Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak zijn de initiatiefnemers en partners in Gate terminal.

De vorige pijpleidingconfiguratie maakte het moeilijk om de twee aanlegsteigers van elkaar te isoleren. Een aardige uitdaging dat voor een bijzonder intensief tendertraject zorgde. Verschillende business units van SPIE staken de koppen bij elkaar en kwamen uiteindelijk tot een sterke presentatie en animatie die Gate terminal deed overtuigen.

De engineers van SPIE zijn direct gestart met de engineeringactiviteiten. De stressberekeningen zijn een cruciaal onderdeel van het project in verband met de enorme temperatuurverschillen die opgevangen moeten worden door de roestvast stalen (RVS) leidingen. Tijdens de uitvoering is ervoor gekozen om de leidingen prefab te bouwen op de SPIE-locatie in Meppel.

Hiervoor werd een heel nieuw logistiek plan gemaakt om de leidingen over het water te transporteren. Ondertussen werd er verder gewerkt aan het E&I engineeringspakket, dat door Gate terminal is goedgekeurd en dus ook uitgevoerd zal worden door SPIE.

Het transport van de leidingen levert mooie beelden op. Bekijk de onderstaande video:

In juni vond de turn-around plaats. De leidingen werden geplaatst en alle elektrotechnische apparatuur, installaties en systemen aangesloten. Vanaf nu zal het beter mogelijk zijn het werk bij de ene steiger uit te voeren terwijl de ander in bedrijf blijft.

Diensten

In de industrie voelen we ons thuis. Van het kleinste moertje tot de grootste installatie. SPIE adviseert, engineert, bouwt, onderhoudt en optimaliseert industriële processen van a tot z. We kijken vooruit en passen innovaties toe die het proces verbeteren. Bijvoorbeeld door:

  • Terugwinnen van energie door hergebruik van restwarmte en het verbeteren van productielijnen;
  • Duurzaam beheer van technische installaties. Bijvoorbeeld met innovatieve robotica-toepassingen die onderhoud in de procesindustrie veiliger, goedkoper, schoner en efficiënter maken.

De kracht van SPIE

Onze diverse dienstverlening maakt dat we oplossingen bieden die geschikt zijn voor optimalisatie van installaties op ieder moment in de keten. We brengen onze eige expertise samen met die van opdrachtgevers, partners en start-ups. Via pilotprojecten ontstaan innovatieve oplossingen. Samen complexe vraagstukken oplossen, daar zijn we goed in.

Uitdagingen

Industriële spelers staan voor twee kruisende uitdagingen: hun productiemethoden aanpassen aan de energietransitie en de milieucrisis, en de overstap maken naar industrie 4.0, voor het te laat is. Onze klanten staan onder enorme druk om de energiekosten omlaag te krijgen, hun CO2-emissie te reduceren en de grondstoffen uit afvalstromen te benutten. Ze moeten voldoen aan strenge wet- en regelgeving.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.