Een brandveilige totaaloplossing voor HOF36 Leiden

lines-animated
HOF36

In opdracht en als partner van De Vries en Verburg realiseert SPIE een geïntegreerde sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallatie in de tweelaags parkeergarage van het project HOF36 in Leiden. Het project wordt samen met alle bouwende en installerende partners in BIM geëngineerd en gemoduleerd. Naast de slimme, efficiënte en kostenbesparende oplossingen heeft deze installatie ook duurzame kenmerken.

Sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallatie ineen

Om te voorkomen dat calamiteiten in de ondergrondse dubbellaagse parkeergarage een risico vormen voor de bovenliggende appartementen, worden hier een automatische sprinklerinstallatie en een brandmeld- en ontruimingsinstallatie geplaatst. SPIE bundelt deze in één systeem.

Automatische sprinkler

Voor de automatische sprinklerinstallatie is gekozen voor een ‘droge‘ installatie. Salesmanager Marc Vunderink van SPIE licht dit toe. “De leidingen in de parkeergarage kunnen in de winter bevriezen. Om dit voor te blijven, worden de leidingen niet direct met water, maar met perslucht gevuld. Lucht in combinatie met achtergebleven waterresten versnelt echter wel het corrosieproces door de aanwezigheid van zuurstof. Om dit te voorkomen, wordt hier stikstof aan toegevoegd, waarmee de levensduur van de installatie drastisch wordt verlengd. De opdrachtgever heeft hiermee gekozen voor een duurzame oplossing.”

Brandmeld-/ontruimingsinstallatie

De meeste brandmeld- en ontruimingsinstallaties worden geactiveerd door automatische melders en/of handmelders. Door toepassing van een gecertificeerde sprinklerinstallatie kunnen automatische melders achterwege blijven. Bezoekers van de parkeergarage kunnen bij brand wel het ruitje van de welbekende rode meldkastjes inslaan waarna er een ontruimingssignaal wordt geactiveerd. 

Marc Vunderink: “Natuurlijk mocht onze sprinklerinstallatie niet ‘clashen’ met de andere technische installaties. Dit hebben we ondervangen door samen met de andere bouwpartners de installaties in 3D te moduleren. Daarnaast hebben we met de opdrachtgever meegedacht door de brandbeveiligingsinstallaties te combineren. Hiervoor hebben we de brandmeld- en ontruimingsinstallatie geïntegreerd met de sprinklerinstallatie. Dit betekent voor onze opdrachtgever een besparing op zowel de bekabeling als op de componenten. Ook de inspectie en certificering kunnen nu in één inspectieronde worden geregeld. Deze slimme aanpak heeft ons de opdracht opgeleverd.”  

 

Bron: Stedenbouw

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website