Windmolens en zonneparken zijn niet meer weg te denken. Het zijn aansprekende voorbeelden in de transitie van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare bronnen. Een alternatief, dat voor industriële toepassingen steeds meer vorm krijgt, is waterstof. SPIE adviseert over een veilig ontwerp van de installatie én het proces.
Veiligheid is een aandachtspunt bij waterstof. Zo is het ontvlambaarheidsgebied veel groter dan bij andere brandstoffen en de ontstekingsenergie juist lager. De vlamtemperatuur kan oplopen tot boven de 2.000 °C en de vlamsnelheid is hoog. Niet voor niets is veiligheid essentieel in het ontwerp van een waterstofinstallatie. De engineers van SPIE brengen de risico’s in kaart en implementeren de benodigde maatregelen om de veiligheid van de waterstof-installatie te waarborgen.
Een duurzame energie-oplossing
Waterstof is een slimme manier om energie op te slaan en te transporteren. We onderscheiden de volgende duurzame vormen:
- Groen: het meest bekend is groene waterstof. Door middel van elektrolyse wordt water (H2O) gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O). Dit is de meeste duurzame productie van waterstof en levert ook de zuiverste kwaliteit op.
- Blauw: blauwe waterstof is minder zuiver van kwaliteit en geschikt voor industriële toepassingen. Het wordt geproduceerd als reactie van hoge druk stoom (H2O) met aardgas (CH4). Hierbij vrijkomend CO2 wordt ondergronds opgeslagen. Blauwe waterstof is in feite een oplossing om op grote schaal en tegen relatief lage kosten de CO2-emissie in de industrie te reduceren.
Veiligheid op één
Hoewel waterstof veel perspectief biedt in de energietransitie is veiligheid een aandachtspunt. Risicovolle kenmerken van waterstof zijn:
- Groot ontvlambaarheidsgebied
- Brandt met een slecht zichtbare vlam
- Lage ontstekingsenergie (12 keer lager dan benzine, 14 keer lager dan methaan)
- Hoge vlamtemperatuur en vlamsnelheid
Bij het ontwerp van een waterstof-installatie is het dus essentieel om rekening te houden met mogelijke ontstekingsgevaren. Bijvoorbeeld als gevolg van open vuren, elektrische apparatuur of verwarmingsapparatuur. Ook de aanwezigheid van laadpalen of laadstations vormt een verhoogd risico voor elektrische ontlading.
Technische installaties en systemen kennen voor ons geen geheimen. En dat geldt ook voor de toepassing van waterstof. Met onze proces-technische kennis overzien wij het totale proces. Bij het ontwerp van een waterstof-installatie brengen we de risico’s en de vereiste maatregelen in kaart (via de HAZOP-methodiek). Onze ATEX-specialisten stellen een ExplosieVeiligheidsDocument (EVD) en een zoneringsplan op. Zo doen we er alles aan om de ontstekingskans van accidenteel vrijgekomen waterstof te verlagen én de veiligheid van de waterstof-installatie te waarborgen.
Meer weten?
SPIE is een belangrijke schakel in de energietransitie. We ondersteunen u graag om uw duurzame ambities te realiseren. Wilt u meer weten over de Proces Veiligheid van uw (toekomstige) waterstof installatie? Neem dan gerust contact met ons op.