Cargill werkt aan ATEX wetgeving in samenwerking met SPIE

ATEX
lines-animated

Aan de verwerking, productie en opslag van grondstoffen zijn strenge veiligheidsmaatregelen- en eisen verbonden. Een aspect daarvan is de wet- en regelgeving rondom explosieveiligheid. Om ervoor te zorgen dat de elektrische aspecten van het productieproces van foodproducent Cargill in Sas van Gent hieraan voldoen, ondersteunt SPIE hen door het uitvoeren van ATEX inspecties.

Slimme inspecties met AIM-applicatie

De installaties en werkplekken worden geïnspecteerd met behulp van de Algemene Inspectie Module (AIM) en een EX gecertificeerde smartphone of tablet. Via de door SPIE ontwikkelde AIM-module, kunnen (basis)gegevens van de te inspecteren objecten worden ingevoerd zoals tagnummer, zone, gasgroep, temperatuurklasse, objectgegevens en locatie. De AIM bepaalt vervolgens zelf de relevante vragen voor het object op basis van onder andere de beschermingswijze en equipmentsoort. Dankzij deze app is het uitvoeren van inspecties een gestructureerde taak, waarbij de resultaten worden gedigitaliseerd en geborgd.

Een efficiënte ATEX inspectie

Andre Leest, Maintenance & Reliability Engineer bij Cargill licht toe: “Om binnen ons bedrijf volledig aan de ATEX-richtlijnen te voldoen, hebben we de assistentie gevraagd van SPIE. Wij waren namelijk direct enthousiast over de AIM-module. Met deze applicatie wordt de informatie uit het veld direct digitaal verwerkt en gerapporteerd. Via een smartphone worden de inspectieformulieren ingevuld en foto’s gemaakt waardoor we alle documentatie bij de hand hebben. Alle gegevens direct digitaal tot onze beschikking, dat is pas efficiënt werken!”Martijn Kaijser, ATEX engineer bij SPIE vult aan: “Onze engineers en inspecteurs werken sinds begin 2020 aan deze omvangrijke klus. Aan de hand van de inspectieresultaten worden acties uitgezet en gerapporteerd aan Cargill. Alle data wordt binnen een beveiligde Cloud omgeving opgevolgd en bijgehouden. De eerste vervolgacties zijn al uitgevoerd, we werken zo stap voor stap samen met Cargill aan een veiligere omgeving”

Over Cargill

Foodproducent Cargill heeft diverse vestigingen in Nederland, waaronder Sas van Gent en Bergen op Zoom. Met zo’n 700 mensen zorgen zij daar voor de productie van ingrediënten voor de voedingsindustrie. Zo verwerken ze maïs en tarwe tot zetmeel, eiwitten, glucose en alcohol. Deze hoogwaardige grondstoffen worden vervolgens verder verwerkt in toepassingen zoals snoep, dranken, zuivel, koekjes en soep. Daarnaast worden de hoogwaardige grondstoffen ook gebruikt in diervoeding, cosmetica, farmaceutische producten, papier en karton.

Voldoen uw bedrijf al aan de ATEX richtlijnen? SPIE helpt in vijf stappen naar een explosieveilige installatie en bedrijfsvoering die geheel in overeenstemming zijn met de ATEX richtlijnen.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.