Vopak en SPIE in control door EPC voor Optimus project

lines-animated
Vopak Botlek

Vopak Rotterdam Botlek heeft onlangs geïnvesteerd in 63.000 cbm state-of-the-art roestvrijstalen capaciteit (15 tanks) voor de opslag van styreen en andere gevaarlijke chemicaliën. Styreen is een essentieel product dat wordt gebruikt bij de productie van een breed scala aan consumentengoederen die markten bedient, zoals verpakking, constructie (bijvoorbeeld isolatie) en automobiel. De nieuwe infrastructuur is volledig geïsoleerd om temperatuurregeling van het product mogelijk te maken en is ontworpen om emissies naar het milieu te voorkomen.

Het Optimus project is een brownfield scenario; in de bestaande operationele productieomgeving vinden de werkzaamheden plaats. Omdat het productieproces doorgaat is de veiligheid van alle medewerkers, de omgeving en het productieproces daarbij van essentieel belang.

Om de productiestilstand tot een minimum te beperken is er gekozen om de activiteiten op de site zelf te reduceren daar waar mogelijk is. Daartoe heeft SPIE een groot aantal installaties geëngineerd en middels prefab voorbereid in de SPIE werkplaats in Hoogvliet. Installatiewerkzaamheden die on-site uitgevoerd moesten worden maar die conform ATEX voorschriften niet tijdens productie uitgevoerd konden worden, zijn ingepland tijdens stops.

SPIE als single-point-of-entry met EPC

Vopak heeft SPIE op basis van Engineering, Procurement en Construction (EPC) het project gegund. De technische gegevens zijn:

  • Engineering, prefab en installatie van piping, equipment en staalconstructie in de nieuwe tank put TAP-112, nieuw manifold area, nieuwe pomp area, nieuwe piperacks naar de jetties en een weegbrug 4&5 en staalconstructie voor een nieuw sub station.
  • Engineering, prefab en installatie van piping, equipment en staalconstructie voor een nieuwe weegbrug 4&5.
  • Aanpassingen van piping, equipment en staalconstructie naar de bestaande treinverlading (RCB)
  • OSBL piping vanuit haven naar jetties en de “Welplaatweg” inclusief het ontwerpen, leveren en installeren van pig stations en het platvorm.
  • Engineering, prefab en installatie van brandwater leidingen.

In control zijn en blijven

De geëngineerde installaties zijn middels 3D animaties aan Vopak gepresenteerd en gaven in de voorbereiding het vertrouwen om in control te zijn. Door de intensieve samenwerking en het overleg wat nodig was voor een optimale planning bleven Vopak en SPIE gedurende het gehele project ook in control op het vlak van veiligheid.

Flexibiliteit en kundigheid gedurende het gehele proces

“SPIE weet als een van de vaste contractors van Vopak precies wat er speelt en wat Vopak belangrijk vindt. Gezien de complexiteit en omvang van het Optimus project is het dan ook prettig dat je de zorg uit handen kunt nemen voor deelprojecten en dat je tegelijkertijd optimaal betrokken wordt bij het ontwerp- en fabricatieproces. De door SPIE getoonde flexibiliteit in de engineeringsfase waarbij projectmanagement, maar vooral ook de toekomstige operators betrokken werden, zorgde voor het beste resultaat. De positieve afronding door SPIE van het Optimus project werd ook formeel bekrachtigd door de Contracting Manager Sourcing & Procurement van Vopak.”

Sector directeur Mechanical Industry services – SPIE

Resultaat

De nauwe samenwerking Vopak en SPIE op het gebied van techniek, kwaliteit en veiligheid zorgden voor een open communicatie. Mede hierdoor is de veiligheid te allen tijde gewaarborgd en is de planning en het budget conform de afspraak gebleven. Alle installaties zijn op de locatie van Vopak door SPIE turn-key opgeleverd.

Sustainable Development Goals (SDG-9)

Door aandacht te schenken aan schone processen waarbij niet of nauwelijks ‘waste’ is tijdens het omschakelen naar ander productiebatches, voldoet dit project aan SDG 9.4 “het bevorderen van een duurzame industrialisering”.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.