Soms is renovatie een verstandigere keuze dan de aanschaf van een nieuwe installatie. Dat bewees SPIE bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een luchtbehandelingsinstallatie van 30 jaar oud kreeg een upgrade naar de nieuwste standaarden.
“Welke onderdelen zijn er nog goed genoeg om opnieuw in te zetten? Met die vraag gingen we van start in Sneek”, vertelt Jakob Ponne, lead engineer bij SPIE Nederland. “Met ons project wilden we zo min mogelijk overlast veroorzaken in het ziekenhuis. De zorg moet altijd voorrang krijgen, dus er was beperkt tijd om ons werk te doen bij de operatiekamers.” Ook de geringe ruimte was een beperking. Jakob: “De luchtbehandelingskasten van nu zijn groter in omvang. Zonder bouwkundige aanpassingen zou een nieuwe kast niet passen in de technische ruimte. Hergebruik van de bestaande installatie was in alle opzichten een verstandigere en duurzame keuze.”
Zo goed als nieuw
Bijna alle componenten van de luchtbehandelingsinstallatie kregen een upgrade en konden hergebruikt worden. Jakob: “De kwaliteit van materialen was vroeger was best goed. Bovendien was deze installatie goed onderhouden. Dan is het toch zonde om iets weg te doen wat nog goed is? Met onze aanpassingen is de luchtbehandelingskast zo goed als nieuw!” Zo ziet een retrofit eruit:
- Stoomlansen voor de luchtvochtigheid vervangen voor adiabatische bevochtiging
- Componenten technisch reinigen en een anti-corrosie behandeling van metalen oppervlakken
- Bodem van de luchtbehandelingskast reinigen en voorzien van een nieuwe coating
- Modernere energiezuinige ventilatoren geïnstalleerd
Robbert Bouman, consultant duurzaamheid en energie bij SPIE: “Circulariteit wordt vaak gezien als duur. Met dit project laat SPIE zien dat het juist kosten en tijd bespaart. Het team van Jakob dacht mee met de klant en ging aan de slag met circulaire engineering. Dat is nog vrij nieuw. Vaak wordt door klanten toch gekozen voor nieuwbouw. Dit zijn de eerste stappen naar een 100% circulaire economie in 2050.”