Nieuwbouw operatiecomplex Antonius ziekenhuis

lines-animated
Antonius Ziekenhuis

Een nieuw operatiecomplex bouwen en het bestaande renoveren, terwijl de operaties doorgaan. Ga er maar aan staan. Dan luistert het erg nauw met geluid, trillingen en stof. SPIE kreeg het voor elkaar, in hechte samenwerking met het ziekenhuis. Binnen de gestelde tijd en naar tevredenheid. De succesfactoren? Een strakke planning, goede communicatie en samenwerking tussen bouw- en ziekenhuismedewerkers. Topsport!

Opdrachtgever

Antonius bestaat uit een ziekenhuis – met locaties in Sneek en Emmeloord – en ruim 30 thuiszorgteams. Bij de organisatie werken ongeveer 3.000 mensen. Het ziekenhuis in Sneek heeft 300 bedden en 6 operatiekamers. Patiënten waarderen het ziekenhuis met een mooie 8,4.

Highlights

  • Bouw nieuw operatiecomplex met 5 operatiekamers en sterilisatieafdeling
  • Aanleg alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties
  • Renovatie holding- en recoveryafdeling en 1 oude operatiekamer
  • Ombouw oude operatiecomplex tot onder meer werkplekken, koffiekamer, kleedruimten
  • Verduurzaming door slimme installaties, ledverlichting en betere scheiding afvalstromen

Het beoogd aantal operaties is ondanks de werkzaamheden ruimschoots gehaald. Daar zijn we trots op

Pascal van Heesch, Projectmanager Bouw en Techniek Antonius Ziekenhuis

Pascal van Heesch
Pascal van Heesch

Operaties gaan door

Breken, boren en bouwen terwijl aan de andere kant een patiënt op de operatietafel ligt. Dat vraagt om een strakke planning en goede afstemming met het ziekenhuispersoneel. Om zachtjes en schoon te werk gaan. En om te werken in de avonduren en weekenden. “We hebben veel overlegd om de overlast te beperken”, zegt Pascal. “Dat is gelukt. Chirurgen hebben goed kunnen doorwerken. Het beoogd aantal operaties is ruimschoots gehaald. Daar zijn we trots op.”

Strakke planning

Binnen zes maanden stond de nieuwbouw, amper vijf maanden later was alles geïnstalleerd en vol in bedrijf. Het projectteam werkte met harde deadlines. Pascal: “We hadden bijvoorbeeld drie dagen om de sluis te maken tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Een voorbereiding van weken. Elk detail was gepland, elk schroefje lag klaar. De sluis en andere onderdelen werden prefab gemaakt bij SPIE in Leeuwarden. Alles paste tot op de millimeter nauwkeurig. Spoedoperaties gingen zonder problemen door. Super!”

Duurzame installaties

De nieuw- en verbouw sluit goed aan bij de duurzaamheidsambities van Antonius. Onderdelen uit de bestaande bouw zijn zo mogelijk hergebruikt en slimme systemen zorgen voor energiebesparing. Pascal: “Tijdens de bouw kwamen er nieuwe richtlijnen voor luchtbehandeling in de operatiekamer. Wij zagen het als een kans om energie te besparen. SPIE ging daarin mee. We verwachten daardoor een energiebesparing van 30 tot 50 procent te halen.”

Sterke samenwerking

Samenwerking was de sleutel tot succes. Het projectteam van het ziekenhuis weet hoe het in een ziekenhuis werkt, SPIE heeft verstand van (ver)bouwen. Door goed met elkaar te overleggen en communiceren, kom je tot een optimaal resultaat. “Het SPIE-team bestond deels uit mensen van de centrale organisatie – zij zitten strak op het proces – en deels uit mensen van de locatie Leeuwarden – zij kennen het ziekenhuis en hebben verstand van renovaties”, zegt Pascal. “Zij vulden elkaar goed aan, dat maakte het een sterk team.”

Anthonius ziekenhuis SPIE
Anthonius ziekenhuis SPIE

Tijdens de nieuw- en verbouw van de operatiekamers konden chirurgen gewoon hun werk doen. Met andere woorden: de ‘winkel’ bleef open tijdens het bouwproces. Het project is om die reden opgedeeld in 3 fases.

Bouw nieuw operatiecomplex

Op de voormalige parkeerplaats is nieuwbouw gerealiseerd. De begane grond biedt plaats aan een centrale sterilisatieafdeling met bijbehorende technische ruimte. Op de 1e etage zijn 5 nieuwe operatiekamers gekomen, inclusief opdekruimtes. Pascal: “Onze oude operatiekamers waren vrij klein. Er zijn tegenwoordig meer medewerkers en apparatuur bij een operatie betrokken. De nieuwe operatiekamers zijn lekker ruim. Bovendien zijn er opdekruimtes gekomen. Tijdens de ene operatie wordt hier alles alvast klaargezet voor de volgende. Dat kon voorheen pas tússen de operaties in gebeuren. Nu werken we dus veel efficiënter, het operatieteam kan door blijven werken.” Op etage 2 hebben we alle techniek geïnstalleerd die bij een modern operatiecomplex hoort.

Verbouw van holding en recovery

Ter voorbereiding op fase 2 zijn tijdelijke voorzieningen aangebracht, zoals een holding (de wachtruimte voor de operatiekamer), recovery, stofschotten en patiëntensluis naar de nieuwbouw. Hierna konden de eerste operaties in het nieuwe complex plaatsvinden en gingen wij in de bestaande bouw van start met de renovatie van de holding en recovery. Alles is gemoderniseerd – denk aan wanden, vloeren, plafonds en verlichting. Ook de bestaande techniek op de 2e verdieping is aangepakt. Zo zijn nieuwe verdeelinrichtingen en een UPS (noodstroomvoorziening) geplaatst, luchtbehandelingskasten en regelkasten gerevitaliseerd en luchtkanalen aangepast en verlegd.

Ombouw bestaande operatiekamers

In de laatste fase is de bestaande operatieafdeling omgebouwd tot werkplekken, koffiekamer, kleedruimten, steriele berging en medicatie- en apparatenopslag. Ook hebben we één operatiekamer gemoderniseerd en (net als de 5 nieuwe) voorzien van een opdekruimte. Het ziekenhuis beschikt nu dus weer over 6 operatiekamers. Het SPIE-projectteam kijkt terug op een succesvolle periode. “Het team verdient een stevig compliment, het heeft prachtig werk geleverd”, aldus werkvoorbereider Jakob Ponne. Hij hoorde ook dat OK-medewerkers lovend zijn over de nieuwe operatiekamers. 

“Voor de OK-medewerkers voelen de nieuwe operatiekamers als een nieuwe, luxe auto.”

Jacob Ponne, Uitvoerder SPIE

Jacob Ponne
Jacob Ponne

Samenwerking smaakt naar meer

Met de afronding van fase 3 is het project bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek afgerond. Hoewel: “Er komt nog een nazorgfase”, zegt Pascal van Heesch. “Er zijn kleine dingen die we willen aanpassen. Denk aan een lichtschakelaar die op een onhandige plaats zit. Medewerkers gaan de komende maanden ervaren of er meer aanpassingen nodig zijn. Daarna pakken we alles in een keer aan.”

Pascal werkt graag samen met SPIE. “Bij dit soort projecten maken medewerkers soms dagen van 12 uur. Ook werken ze ’s avonds en in het weekend. Het is dan belangrijk dat je naar elkaar omkijkt, mensen rust geeft en zo nodig inspringt. Dat hebben wij – ziekenhuis en SPIE – goed gedaan.”

Hij vervolgt: “Het ziekenhuis is 30 jaar oud, dus we zullen regelmatig apparatuur vervangen. We gaan ook door met verduurzaming. We hebben al zonnepanelen – er komen er nog meer bij – en krijgen energiezuinige ventilatoren. En samen met SPIE gaan we pompen vervangen door energiezuinige versies. Er is genoeg te doen!”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.