Storingsreductie cruciaal bij een tekort aan technici

lines-animated
storingsreductie door SPIE

In de meeste fabrieken draaien de productielijnen 24/7 door. Omdat storingen een grote impact hebben op de OEE (Overall Equipment Effectiveness) en de inzet van technici - die tegenwoordig nog maar beperkt beschikbaar zijn -, is het cruciaal om het storingsniveau te beperken. De technici van SPIE zijn iedere dag bezig met het reduceren van storingen. Zo ook bij een grote snij- en verpakkingsfabriek voor kaas. Een van onze alerte technici merkte op dat een specifiek folie-as op meer dan tien verpakkingslijnen wekelijks storingen gaf. In overleg met de klant ondernam hij gerichte acties waardoor er nagenoeg geen storingen meer zijn. 

Veelvoorkomende storing op de folie-as

In een fabriek van het groot landelijk concern worden kazen versneden en verpakt tot boterhamplakjes voor de consument. Dit proces draait de hele week door en iedere (ver)storing kost output en brengt kosten met zich mee. Op 13 lijnen werd een bepaalde folie-as gebruikt met veel bewegende delen. Het verwisselen van de as is daardoor een tijdrovende en bewerkelijke taak, waarbij er al snel onzorgvuldigheden en dus storingen in kunnen sluipen. Een storingstechnicus van SPIE signaleerde dit probleem en vond een manier om deze storingsproblemen te verhelpen. Er was namelijk ook een andere folie-as beschikbaar, die weliswaar minder gebruikt werd, maar die geen verstoring opleverde op de productielijnen.

Aanzienlijke besparing door eenvoudige aanpak

De technicus van SPIE analyseerde de technische specificaties van beide assen, onderzocht de gebruikswijze op de inpaklijnen en maakte een inventarisatie van de kosten. Na dit onderzoek bleek dat de andere as vrij eenvoudig kon worden ingezet. Deze had naast een beter storingspatroon als voordeel dat deze makkelijker te wisselen was, veel minder draaiende delen had en 70% goedkoper is in de aanschaf. De klant was snel overtuigd van de overgang naar deze andere as. Een grove rekensom komt over 13 machines al snel tot een besparing die, berekend op de langere termijn, in de tonnen loopt. Hierbij is rekening gehouden met de as-aanschaf, reparatiekosten en stilstanden.

Toegevoegde waarde van onze technici

Vanuit ons vakmanschap zijn SPIE-technici gedreven een bijdrage te leveren aan het prestatievermogen van de equipment van de klant. Met deze werkwijze bewijzen we dat we - naast de inzet van ons reguliere vakmanschap - ook het brede proces helpen te verbeteren. Een goede storingstechnicus maakt het verschil door storingen snel te verhelpen en deze vooral te voorkomen. Door een efficiënte aanpak en inrichting van het onderhoud, kunnen storingen worden voorkomen en ontstaat er ruimte voor preventief/planmatig onderhoud. Op de langere termijn wordt er een inhaalslag gemaakt zodat er minder beroep wordt gedaan op de schaarse onderhoudstechnici. Opnieuw een mooi en praktisch voorbeeld van ons onderhoudsconcept: Maintain 2 Improve.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.