SPIE optimaliseert productieprestaties van VDL

lines-animated
mondkapje

Om te voorzien in de voortdurende en urgente vraag naar gezichtsmaskers, werd eind 2020 de eerste Personal Protective Equipment (PPE) productielijn voor mondkapjes bij VDL geplaatst. In april 2021 stonden er vier en vanaf september 2021 staan er acht. Omdat de machines nog niet optimaal lopen en er geen technische ondersteuning is in de tweeploegendienst, is de Overall Equipment Effectiveness (OEE) niet op het gewenste niveau. Met deze probleemstelling klopte Dave van de Ven van VDL aan bij SPIE, die concludeerde dat er ook onderhoudsconcepten en ondersteunende instructies nodig zijn om het te plannen onderhoud succesvol te kunnen uitvoeren. De productielijnen zijn speciaal voor VDL doorontwikkeld en geproduceerd. Qua onderhoud is er wel wat geleverd, maar onvoldoende om te verwerken in een onderhoudsplan.

Een eigen technische dienst en een onderhoudsconcept voor de machines moeten dergelijk inzicht vergaren, zodat verbeteringen van de OEE productieprestaties tot stand kunnen komen. Deze doelstelling kreeg de business unit Maintenance Solutions van SPIE mee. Vanuit het flexibel vakmanschap van SPIE werd er een monteur toegevoegd aan de interne ploeg van VDL. Daarnaast heeft een Maintenance Coördinator van SPIE de bestaande onderhoudsdocumentatie, de installatie beoordeeld en de ervaringen van de technici geïnventariseerd. Tevens heeft hij meegedraaid met het nieuwe team en heeft gezien waar de kritieke punten van de installatie zich bevinden. Hij heeft ook beoordeeld welke onderhoudstaken nodig zijn om het risico op stilstand of andere calamiteiten te reduceren.

Onderhoudsvoorstel

Uiteindelijk heeft SPIE een voorstel gedaan hoe het onderhoudsproces, Preventief Onderhoud en Preventieve Inspectie (POPI), zou kunnen verlopen. VDL heeft dit voorstel overgenomen en direct iemand verantwoordelijk gemaakt voor het voorbereiden, plannen en opvolgen van de geplande onderhoudswerkzaamheden. De kennis en ervaring van de monteurs en onze maintenance specialist zijn samengebracht tot zogenaamde eenpuntslessen, instructies en inspecties en er is autonoom onderhoud gericht.

In control

Zo is er een onderhoudsconcept ingericht waarbij het geplande onderhoud voor zowel de korte als lange termijn beheerst wordt. Dit systeem voorkomt niet-geplande storingen, waardoor je meer ‘in control’ bent. In een jaarplan zijn POPI-momenten en onderhoudstops opgenomen. Deze stops worden uitgevoerd aan de hand van checklijsten en kunnen worden ondersteund door visuele werkinstructies in een fotoboek in de systemen van VDL. De taken voorbereiden en plannen en het opvolgen van de stops zijn overgedragen aan een collega van VDL. De werkinstructies zijn erg belangrijk, aangezien de monteursgroep bij VDL PPE nog regelmatig wisselt. Goede werkinstructies maakt flexibiliteit van de monteursgroep mogelijk.

Door de kennis en kunde van VDL en SPIE te bundelen hebben we op technisch gebied snel de gewenste stappen gezet

Dave van de Ven Hoofd Werkvoorbereiding & Inkoop VDL

Werner van Schaik, operationeel manager bij SPIE, blikt tevreden terug op dit project: “Sinds september wordt er succesvol volgens deze werkwijze gewerkt. De tandwielen vanuit de SPIE-visie ‘Maintain 2 Improve’ zijn in beweging gebracht en alle lichten staan op groen om het prestatievermogen verder te optimaliseren. De focus op cultuur, communicatie en samenwerking was ook bij deze opdracht erg belangrijk, aangezien VDL het werk met haar eigen monteurs zal gaan moeten doen. Door deze aspecten belangrijk te maken in het proces zijn we gezamenlijk tot het beste resultaat gekomen.”

Over VDL PPE

VDL PPE is een onderneming die de productie uitvoert van medische gezichtsmaskers voor haar klant Dutch PPE Solutions. Dutch PPE Solutions is een joint venture van VDL Groep en Koninklijke DSM. Het bedrijf produceert medische gezichtmaskers in Helmond en vanaf april 2021 meltblown in Geleen. Dutch PPE Solutions biedt werkgelegenheid aan enkele tientallen medewerkers in Helmond en Geleen.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.