SPIE maakt slimme verlichting nog slimmer

Dankzij sfeercreatie in steden een veilig gevoel waarborgen

lines-animated
Aanlichten Middelburg

SPIE neemt deel aan een Europese pilot om zorg te dragen dat openbare verlichting binnen gemeentes nóg duurzamer kan door toepassing van slimme technieken. Dit gebeurt in Nederland in Middelburg. Het project SMART–SPACE, Sustainable Public Spaces Across the NWE Region, is in samenwerking met onder andere verschillende gemeenten, universiteiten en bedrijven een onderzoek gestart om de huidige ‘slimme verlichting’, nog slimmer te maken en daarmee nog meer energie te besparen.

In Europa zijn vier gemeentes die hier onderdeel van zijn: Middelburg (NL), Tipperary (IE), Sint Niklaas en Oostende (BE). Een van de bijzonderheden van dit project is dat er wordt gekeken hoe de verlichting geoptimaliseerd kan worden met behulp van sensoren. Te denken valt aan het opschalen van licht in de aanwezigheid van grote groepen mensen, of juist het dimmen van de verlichting wanneer er niemand op straat is. De sensoriek kan onderscheid maken tussen voetgangers, fietsers en automobilisten. Het onderzoek gaat onder andere over een optimalisatie van energiebesparing door dit soort sensoriek toe te passen.

De projectmanager van SPIE is enthousiast: “Het is een bijzonder project om aan mee te werken. De vertaalslag van menselijke behoeften naar technologie maakt het interessant. Hoe vertaal je beleving naar techniek?”

Het uitgangspunt voor alle gemeenten is: veiligheid voorop. Toch kan de openbare verlichting vaak gedimd worden om energie te besparen. Er is dus altijd een afweging tussen veiligheid en energiebesparing. De sensoriek in dit project kan deze balans optimaliseren. Voorbeelden van situaties waarin sensoriek kan bijdragen aan deze balans zijn enhanced-shopping experience (winkelbeleving verbeteren), enhanced-nightlife experience (nachtleven veiliger maken), veilig verplaatsen van bewoners, oriëntatievermogen door verlichting, enhanced event experiences (verbeteren van beleving tijdens evenementen). Er wordt dus met hele verschillende scenario’s binnen stedelijke omgevingen gewerkt. Dit project, dat binnen het Interreg NWE-programma loopt, wordt eind 2021 afgerond. In 1 jaar leidt dit volgens de betrokken universiteiten tot 59,1% energiebesparing en een reductie van 79,5% aan CO2 uitstoot. Een mooi resultaat dat we samen met onze projectpartners hebben neergezet. Het systeem is op 22 maart 2022 gedemonstreerd in aanwezigheid van een afgevaardigde vanuit het Interreg NWE-programma. Samen met de andere realisaties in het project stimuleert deze succesvolle pilot de uitrol van slimme openbare verlichting naar andere kleine en middelgrote gemeenten.  Het project werd ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

SMART-SPACE heeft tot doel de invoering van slimme verlichting in kleine/middelgrote gemeenten te vergemakkelijken om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Het project, dat wordt gefinancierd door INTERREG North West Europe (NWE), brengt steden en belanghebbenden op het gebied van innovatie samen om een interoperabele slimme verlichtingsmodule te ontwikkelen die kan worden aangepast aan de behoeften van verschillende gemeenten in heel Europa.

Smart space

Meer informatie over deze pilot?

Deze animatiefilm laat goed zien wat het project inhoudt! Voor meer informatie over het project in Middelburg, kijk hier. De overkoepelende Europese projectpagina is hier te vinden.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.