Onderhoud Noordersluis IJmuiden

lines-animated
Deurenwissel Noordersluis

De Noordersluis IJmuiden werd in 1930 opgeleverd om grotere zeeschepen richting Amsterdam te kunnen laten varen dan tot dan toe mogelijk was door de Middensluis. Daarmee werd de Noordersluis de grootste schutsluis ter wereld. Bijna honderd jaar verder wordt de Noordersluis op haar beurt weer voorbijgestreefd door Zeesluis IJmuiden, die volgend jaar wordt geopend.

Tot die tijd heeft de Noordersluis nog steeds de functie van belangrijkste toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied. Om deze oude dame in topconditie te houden, zorgen we goed voor haar. Zo staat dit voorjaar een deurwissel op het programma: eens in de acht jaar gaat er een sluisdeur uit en een ‘vers’ exemplaar in. Dat klinkt misschien eenvoudig, ware het niet dat een sluisdeur 53,5 bij 20,4 meter groot is..

Een behoorlijke klus dus!

De komende weken houden we je op de hoogte van wat er allemaal komt kijken aan voorbereidingen en werkzaamheden voor deze mega-operatie.

Feiten over de Noordersluis

  • Afmetingen sluis: 400 meter lang, 50 meter breed en 15 meter diep.
  • Afmetingen sluisdeur: 53,5 meter lang, 7,3 meter breed en 20,4 meter hoog.
  • Gewicht sluisdeur 1.200.000 kg
  • Per jaar passeren bijna 14.000 zeeschepen (van en naar zee) het IJmuider complex
  • In scheepstonnage uitgedrukt laat deze sluis bijna 80% van ca. 30 miljoen ton door
  • De sluisdeur is los geplaatst op twee rolwagens die over op de sluisbodem bevestigde rails lopen.
  • De deur wordt bewogen met behulp van een hydraulisch aangedreven lierwerk met een trekkracht, normaal 300 KN en onder extreme omstandigheden 900 KN.

Update: april 2021

SPIE vervangt sluisdeur IJmuiden

In een paar minuten zie je hier de bijna 22 uur durende wisseling van de Noordersluisdeur in IJmuiden. Een indrukwekkend staaltje teamwork in deze gigantische operatie.

Update: april 2021

Verplaatsing schotbalken

De voorbereiding op de deurenwissel is in volle gang. Gisteren zijn de schotbalken tussen het droogdok en de sluis door een kraan er uitgetakeld. Deze schotbalken worden schoongemaakt omdat zij donderdag weer terug terug geplaatst worden in het droogdok. Ook hebben duikers de bodem in de sluis voor de schotbalken weer schoongemaakt voor de grote wissel.

 

Plaatsen schotbalk

Update: april 2021

Deurenwissel in beeld

lierwerk Noordersluisdeur SPIE
Het lierwerk, wat de Noordersluisdeur in beweging brengt bij elke opening en sluiting van de sluis. Wekelijks wordt hier onderhoud gepleegd om het lierwerk op en top te laten functioneren.
Deurkas Noordersluis
Bij opening van de sluis (gereed om in te varen) bevindt de sluisdeur zich in de deurkas
Reserve sluisdeur
De reserve sluisdeur (het rijdek) in het droogdok. Deze sluisdeur wordt op 21 april gewisseld met de huidige deur op het buitenhoofd
Reservedeur Noordersluis
De reserve sluisdeur in het droogdok
Noordersluis droogdok
Onderin het droogdok wordt de reserve sluisdeur aan de onderzijde geïnspecteerd, dit vindt plaats onderin het droogdok op een diepte van meer dan 20 meter
Droogdok Noordersluis
Goed zichtbaar zijn de zinkanodes (grijze langwerpige blokken) deze beschermen de sluisdeur tegen schadelijke corrosie
De reserve sluisdeur in het droogdok
De reserve sluisdeur in het droogdok
Als de sluis open is bevindt de sluisdeur zich in de deurkas
Als de sluis open is bevindt de sluisdeur zich in de deurkas

Update: maart 2021

Inspectie railbaan met duikers

Rondom de railbaan waar de deur geplaatst is, verzamelt zich in de loop der jaren slib. Deze week zijn twee duikteams 20 uur bezig geweest om deze railbaan in de deurkas schoon te krijgen. Dit onderhoud is slim gecombineerd met onderhoudswerkzaamheden van een andere organisatie, waardoor de hinder voor de omgeving enorm beperkt bleef.

Duiker SPIE

Update: februari 2021

Reservedeur klaar voor gebruik

Boven op het houten dek is een slijtlaag aangebracht ter bescherming van het hout. Op deze foto zie je de deur na bewerking met een rijdek voor zowel auto’s als fietsen.

wegdek

Update: januari 2021

Reservedeur inzetgereed

Deze deur bevindt zich in het deurendok naast de buitendeur van de NSL. De deur is momenteel in onderhoud. Ook is er nog een andere reservedeur aanwezig voor nood (zoals schade aan de operationele deur), deze kan ook direct ingezet worden. Sinds november wordt de – nu in te zetten- reservedeur inzetgereed gemaakt: tijdens conservering dient goede luchtvochtigheid en verwarming aanwezig te zijn. Zo is de reservedeur vrij van regen- en windinvloeden. Deze conservatie betreft 3 lagen, waardoor de deur weer minimaal 5 jaar onder water kan functioneren. Op deze foto zie je de deur na bewerking.

deur Noordersluis

Update: december 2020

Revisie rolwagens

Naast het rijdek worden ook de rolwagens gewisseld als onderdeel van de sluisdeur. Deze worden in de werkplaats in Sliedrecht gerenoveerd. Een onderdeel van de revisie is het demonteren van wielstellen en wielen, waarna deze allemaal ingemeten en geïnspecteerd worden. Vervolgens worden de afgekeurde materialen vernieuwd. Ook worden alle lagers vernieuwd. Wanneer alles weer ingemeten is komt ook hier een nieuwe conservering op. Na het samenbouwen van de rolwagens wordt alles vervoerd naar IJmuiden.

Wielstel Noordersluis

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.