Renovatie Grote Sluis Vlissingen

lines-animated
Grote sluis Vlissingen

De Grote Sluis Vlissingen is onderdeel van het kanaal van Walcheren en in beheer van Provincie Zeeland. Deze sluis is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd en bestaat uit een kolk met een binnenhoofd en een buitenhoofd. Beide hoofden bestaan uit een set ebdeuren en een set vloeddeuren. De deuren zijn stalen puntdeuren met houten aanslagen. Ten behoeve van het nivelleren zijn er schuiven in de deuren aangebracht. Deuren en schuiven worden elektromechanisch aangedreven. Elke deur wordt door een zogenaamde panamawielaandrijving bewogen. De vervanging van de bewegingswerken van de binnenebdeuren is de aanleiding voor de renovatie van de elektrotechnische installatie.

Het doel van dit project is het renoveren (engineering en uitvoering) van de elektrotechnische installatie voor de besturing van de beweging van de binnenebdeuren van de Grote Sluis Vlissingen, op basis van de voorziene veiligheidsfuncties. De renovatie zorgt voor het verhogen van het veiligheidsniveau, de betrouwbaarheid, de beschikbaarheid en de onderhoudbaarheid van de besturing van de beweging van de binnenebdeuren. Ook moeten uiteraard alle componenten van de binnenebdeuren op basis van de veiligheidsfuncties worden uitgevoerd. Daarnaast moeten de deelinstallaties aandrijving, verlichting, verdeling en aarding worden aangepast (aandrijving) en gerenoveerd (verlichting, verdeling en aarding).

De komende weken houden we je op de hoogte van wat er allemaal komt kijken aan voorbereidingen en werkzaamheden voor deze grote operatie.

Feiten over de grote sluis Vlissingen

  • Afmetingen sluis: 113,40 meter lang, 22,50 meter breed.
  • De panamawielaandrijving wordt vervangen door een draaikransaandrijving.
  • De renovatie van de elektrotechnische installatie betreft de besturingsinstallatie, de aandrijving, de verlichting en de onderverdeling en de bekabeling.

Update: juni 2021

Oplevering inbedrijfstelfase

Onlangs is na een intensieve inbedrijfstelfase het project formeel opgeleverd. Tijdens de in bedrijfstelfase hebben de collega’s van SPIE gezamenlijk met de opdrachtgever de laatste tests gedaan en aan de opdrachtgever aangetoond dat de sluis conform het functioneel ontwerp operationeel overgedragen kan worden aan de bedienaars. Tevens hebben de deskundigen van SPIE instructies gegeven aan de bedienaars en onderhoudspersoneel van de provincie Zeeland over de werking van de installatie.

Op de foto een trotse monteur naast de gloednieuwe draaikansaandrijving.

 

Update: mei 2021

Aansturing en installatie bewegingswerk

Tijdens het vervangen van de deurbewegingswerken van de binnenebdeuren wordt de elektrotechnische besturingsinstallatie vervangen door een elektrotechnische besturingsinstallatie die uit een reguliere besturing en een noodbesturing bestaat. Hiermee wordt vooruitgelopen op de nog te implementeren veiligheidsfuncties. De reguliere besturing wordt gebruikt voor de veiligheidsfuncties die samenhangen met de besturing van de aandrijving van de binnenebdeuren en voor de overige functies die samenhangen met de besturing van de aandrijving van de overige deuren en schuiven, de scheepvaartseinen, de landverkeerseinen, de afsluitbomen, de niveaumetingen etc. De noodbesturing regelt de eiligheidsfuncties die samenhangen met de besturing van de aandrijving van de binnenebdeuren. Deze kan ook gebruikt worden voor de overige functies die samenhangen met de besturing van bij de binnenebdeuren behorende landverkeerseinen en afsluitbomen, maar ook de scheepvaartseinen. De aansturing van het bewegingswerk komt uit in de kast (foto) voor de aansturing en signalering en is volledig ingericht en aangepast naar de nieuwe eindsituatie.

 

Update: april 2021

Demontage bewegingswerk

Eind april zijn de kleine mechanische onderdelen van het oude bewegingswerk gedemonteerd. Hierbij worden de oude aandrijvingen van de sluisdeuren verwijderd en binnenkort vervangen door de nieuwe aandrijvingen. Het verschil tussen de bewegingswerken is dat het oude bewegingswerk een panamawiel is en het nieuwe een draaikrans betreft. Een panamawielaandrijving bestaat uit een aangedreven tandkrans waaraan een trek-duwstang is bevestigd die aansluit op de sluisdeuren. Een draaikrans is een andere manier van aandrijven, die hoger belastbaar is en heeft een langere gebruiksduur. Een goede keuze met het oog op duurzaamheid.

Update: maart 2021

FAT (Fabriek Afname Test)

Na vele weken van ontwikkeling van het werktuigbouwkundig ontwerp, is de nieuwe installatie gereed gemaakt in de werkplaats van SPIE in Sliedrecht. Tijdens de FAT (Fabriek Afname Test) wordt de nieuwe installatie gedemonstreerd om te laten zien dat alles comform ontwerp werkt. Hierbij is dan uiteraard de opdrachtgever, in dit geval Provincie Zeeland, aanwezig. Tijdens de FAT en softwaretest worden alle functionaliteiten getoond; de bewegingswerken en systemen zijn aan elkaar gekoppeld en de software wordt gesimuleerd om aan de opdrachtgever te laten zien dat alles uitstekend werkt. Hierna gaat alles op transport richting Vlissingen.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.