Inzet van sensortechnologie zorgt voor creatieve oplossingen

terrein
lines-animated

De échte vraag achterhalen en vervolgens een slimme oplossing bedenken. We doen dat voor complexe gebouwen, maak vaak ook in het klein. Zoals bij het Limburgse industriecomplex Chemelot, waar we nu 24/7 een ‘off-grid’ oplaadstation voor één portofoon monitoren. Mooi voorbeeld van kracht van beheer op afstand.

Levensreddend instrument

“Op Chemelot onderhouden wij voor verschillende opdrachtgevers vooral HVAC-installaties”, vertelt onze contractbeheerder Nikkels van den Bos. “Van Sitech kregen we een bijzonder verzoek: kunnen jullie onderhoud doen aan een off-grid portofoonlaadstation? Het gaat om een terrein waar chauffeurs containers plaatsen en ophalen. En waar een beheerder twee keer per week een controleronde doet. Wie het terrein betreedt, moet voor de veiligheid een portofoon pakken, die doet dienst als een ‘virtuele tweede man’. Gebruikers kunnen daarmee zelf hulp inschakelen, én de portofoon slaat dankzij een man-down-systeem ook automatisch alarm als de drager ervan stil op de grond komt te liggen.”

Goede vraag

Aan de rand van het terrein staat een basisstation met een zonnepaneel, waar de beheerder of chauffeurs de portofoon ophangen als ze vertrekken, zodat die weer kan opladen. “Deze installatie is niet op het lichtnet aangesloten, want dat is op dit terrein te lastig”, legt Nikkels uit. “De opdrachtgever vroeg ons dus om deze installatie mee te nemen in ons onderhoud. Samen hebben we toen goed gekeken naar wat hier precies moest gebeuren.”

“We kwamen erop uit dat deze oplaadinstallatie áltijd gegarandeerd moet werken, omdat de accu van de portofoon nooit leeg mag zijn. Met regelmaat deze installatie handmatig controleren is niet alleen tijdrovend, maar biedt ook geen garantie. Het kan dan nog steeds gebeuren dat de zonnepanelen kapot of vervuild zijn, en dat de beheerder op pad gaat met een bijna lege portofoon.”

Slimme oplossing

“Dus vroegen we de knappe koppen van onze afdeling PULSE Core om raad. Door slim enkele technieken voor beheer op afstand te combineren, kwamen zij met een mooie oplossing.” Hoe die werkt? “Aan de laadpaal hebben we een systeem toegevoegd dat constant de accuspanning meet. Komt deze onder een drempelwaarde, dan gaat er via een UMTS-modem een bericht naar onze PULSE Core-servicedesk. Die stuurt dan meteen een monteur langs om het probleem te verhelpen. Dit toegevoegde UMTS-systeem heeft een zelf ook een eigen accu, en als díe spanning zou verliezen gaat er ook een signaal naar de servicedesk. We zijn dus helemaal ingedekt.”

Mooi voorbeeld

Deze situatie laat volgens Nikkels in het klein zien hoe je met sensortechnologie allerlei systemen en installaties 24/7 kan monitoren en bewaken. “Een efficiënte, effectieve en kostenbesparende aanpak, die SPIE in veel gebouwen al op grote schaal toepassen met onze PULSE Core-technologie. Hier was alleen wat extra creativiteit nodig om het te laten werken op een bijzondere plek zonder netstroom en internet. Het is dus ook een mooi voorbeeld van hoe we samen met de opdrachtgever altijd maatwerk kunnen bieden om precies te bereiken wat er echt nodig is.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.