DUO2: duurzaam en efficiënt ‘cruiseschip’

lines-animated
DUO

Liefkozend noemen Groningers het grote, iconische DUO2 het ‘cruiseschip.’ Dit grootse nieuwbouwproject ging het Rijksvastgoedbedrijf aan met constortium DUO2, met daarin Ballast Nedam, John Laing en SPIE. Binnen deze unieke publiek-private samenwerking (pps) is SPIE verantwoordelijk voor DBFMO: design, build, finance, maintain en operate. Slim en duurzaam bouwen vormt hier de basis voor efficiënt onderhoud, dat wij tot 2031 risicodragend op ons nemen. Zo garanderen we twintig jaar lang een prettige werkomgeving voor alle gebruikers van DUO2.

 

Duurzaam bouwen vormt de basis voor efficiënt en effectief onderhoud. Zo garanderen we twintig jaar lang een prettige werkomgeving.

 

De bouw van DUO2 startte in februari 2009 en de nieuwbouw werd op 15 maart 2011 opgeleverd. Het gebouw beslaat 47.000 m2 en biedt plaats aan 2500 werknemers, een fietsenstalling voor 1500 fietsen en een parkeergarage voor 725 auto’s.

DBFMO: continu verduurzamen en innoveren

Behalve in een multifunctioneel paviljoen met winkels en horeca kunnen gebruikers hier ook ontspannen in een grote openbare stadstuin op het dak van de parkeergarage. Prettig werken staat centraal in DUO2, daar zorgt SPIE dan ook voor sinds de oplevering in 2011. Door onderhouds- en beheerprocessen steeds weer bij te sturen – de M uit DBFMO – halen we het meeste uit de installaties en uit de financiële middelen. Datagedreven onderhoud is hierin de sleutel. We verzamelen non-stop gegevens over alles van energiegebruik en hoe installaties functioneren tot de luchtkwaliteit en temperatuur. Door deze data te analyseren met ons gebouwbeheersysteem PULSE Core, kunnen we tijdig de risico’s in beheer en onderhoud inschatten en de processen bijsturen. Zo beweegt het meerjarenonderhoudsplan (mjop) continu mee met de behoeften van de huidige gebruikers en het maximale kostenniveau.

Ook zorgt de DBFMO-aanpak voor een constante verduurzaming. Mooi voorbeeld: het dashboard in PULSE Core gaf aan dat er veel storingen waren op het gebied van verlichting. Uit een businesscase bleek dat vervanging door led-verlichting veel kosten zou schelen. Door deze aanpassing zijn er nu veel minder storingen, kwam er meer rust bij de servicedesk en ontstond er ook nog eens een flinke energiebesparing.

DUO2 ís al een vernieuwend gebouw, maar we blijven hier ook voortdurend innoveren. Waar mogelijk passen we processen aan zodat ze circulair worden. Experimentele technieken – zoals afval gebruiken als brandstof – passen we toe zodra ze rendabel genoeg zijn. De nieuwste mijlpaal in duurzaam onderhoud van DUO2 wordt het behalen van het ISO 55001-certificaat. Een onomstotelijk bewijs dat we DUO2 duurzaam, doelmatig en kosteneffectief beheren.

DUO2 ís al een vernieuwend gebouw, maar we blijven voortdurend innoveren

DUO Groningen
DUO gebouw
DUO kantoor
DUO parkeergarage
DUO overzicht

BREEAM-score voor duurzame bouw

Een duurzame pps start bij een slim ontwerp en bouw – de D en B uit DBFMO. Daarom is bij de bouw een aantal revolutionaire technieken toegepast. Zoals betonkernactivering, waarbij water door de vloerconstructie wordt geleid. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele gebouw. Ook is het gebouw uitgerust met een warmte-koudeopslag (WKO), een langetermijnopslag van warmte en koeling in de grond. Hierdoor kan er efficiënt gekoeld worden in de zomer en verwarmd in de winter. Ook is er al bij de bouw rekening mee gehouden dat het kantoorpand op termijn mogelijk een transformatie naar woningen zal ondergaan. Zo zijn liften, installaties en trappen op strategische plekken gebouwd. Niet voor niets ontving het consortium DUO2 na oplevering een BREEAM-NL-certificering van vier sterren voor de uitmuntende duurzaamheid van het gebouw.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.