ICL-IP Terneuzen werkt aan WBDA wetgeving in samenwerking met SPIE

lines-animated
WBDA

Chemieproducent ICL-IP Terneuzen produceert een breed scala aan producten en levert daarnaast ook broom, afkomstig van het moederbedrijf in Israel, herverpakt aan diverse klanten in Europa. Broomverbindingen worden toegepast in onder andere life science producten, verf, brandvertragende middelen, waterbehandeling en energie opslag. Aan de verwerking, productie en opslag van broom zijn strenge veiligheidsmaatregelen- en eisen verbonden.

Om ervoor te zorgen dat de elektrische- en mechanische aspecten van het productieproces van ICL-IP voldoen aan de wet- en regelgeving, ondersteunt SPIE hen door het uitvoeren van ATEX inspecties (explosieveiligheid). Op het vlak van mechanische apparatuur kwam ICL-IP voor een nieuwe uitdaging te staan vanwege de in 2016 herziene Warenwetbesluit Drukapparatuur (WBDA). Door deze wet dient drukapparatuur opnieuw geëvalueerd te worden. Dankzij deze herclassificatie zou het kunnen dat drukapparatuur die eerder onder zorgplicht viel, nu onder keurplicht valt.

Door deze wetgeving dient alle drukapparatuur voor 1 januari 2023 ingedeeld te zijn én moet voor deze datum de eerste keuring van de keuringsplichtige apparatuur plaatsvinden. Erik Bolleman, inspection & preventive maintenance engineer bij ICL-IP te Terneuzen, licht toe: “Omdat alle leidingen en drukapparatuur opnieuw ingedeeld moeten worden, hebben wij SPIE gevraagd ons hierin te assisteren. Zij achterhalen voor elke leiding en elk drukapparaat de proces- en de mechanische data, waaronder het betreffende medium, het volume, de diameter, de maximaal optredende druk, temperatuur en de verschillende bedrijfsmogelijkheden.

Menno van der Zanden, Engineer Mechanical bij SPIE vult aan: “Onze engineers werken sinds begin 2020 vanuit haar disciplines Mechanical en Process aan deze omvangrijke klus. Aan de hand van de inventarisaties van alle ontwerp- en vervaardigingsinformatie, inclusief proces- en gebruiksomstandigheden, wordt een classificatielijst opgesteld. Hierin wordt per leiding of drukapparatuur vermeld of deze al dan niet keuringsplichtig is”.

Voor de classificering is gekozen om dit gefaseerd aan te pakken, zodat een goede scheiding gemaakt kan worden tussen de verschillende productieprocessen en de hierin opgenomen leidingen en drukapparatuur. Erik: “Vanuit de classificering dienen we vervolgens te bekijken of en welke ontbrekende zaken er nog zijn om tot een statusdocument en een herbeoordelingsplan te komen. Tot nu toe zijn wij zeer tevreden met de ondersteuning vanuit SPIE en wij zullen zeker een beroep op hen blijven doen om WBDA compliant te zijn”.

Zijn uw installaties al ingedeeld conform WBDA 2016? Wij denken graag met u mee en ondersteunen u in dit traject!

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.