Alle kennis en kunde in één multitechnisch project bij Heerema Vlissingen

lines-animated
Heerema Vlissingen

Sommige projecten laten zich met geen pen beschrijven. En zelfs een foto doet geen recht aan het gevoel dat je hebt als je erbij in de buurt komt. Ontzagwekkend en bloedstollend mooi, zo zou je de bouw van het 17.000 ton wegende jacket gebouwd door Heerema Fabrication Group’s werf in Vlissingen kunnen noemen.

SPIE was als multitechnische partner betrokken bij het specialistische leidingwerk en kleppen en besturing voor het flooding-systeem. Een flooding-systeem dient voor het met water vullen van de compartimenten in het jacket tijdens de installatie op zee voor het afzinken. Of in de woorden van Operationeel Manager Bergen op Zoom Ad Rijsdijk: “Als SPIE deden we samen met Wim Mannien van de vestiging Schiedam het leidingwerk en de hydrauliek en slangen. De prefab van het leidingwerk is gebeurd door de afdeling Process Equipment van SPIE uit Sprundel.”

Ad en Wim werkten met man en macht om dit kolossale bouwsel, dat dient als vierpotig onderstel van een boorplatform, exact op tijd te kunnen opleveren. “Dit project had een relatief korte doorlooptijd”, verklaart Ad. “We zijn er half september 2014 aan begonnen en in maart 2015 moest de klus volledig geklaard zijn. Toen ging het weg op een ‘bak’ naar de Noordzee, naar Gina Krog, het olie- en gasveld bij Noorwegen.” Ook Constructie Manager Svend Minderhoud van Heerema Fabrication Group beaamt dat de planning moest worden gehaald. “Maar ik had hier alle vertrouwen in. SPIE is uitermate flexibel, competent en consequent in het exact naleven van onze strenge veiligheidseisen. Onze eerdere samenwerking met SPIE was zo goed bevallen dat we besloten dit project ook samen te doen. Er werd toen een geweldige prestatie geleverd en nu stemde me de samenwerking wederom positief.”

Er ontstond, daar zijn Ad en Wim het roerend mee eens, een waar kunstwerk.

Zeggen dat dit jacket groot is, doet de werkelijke grootte tekort. Dit is de overtreffende trap van groot. Minutieus werd alles in elkaar gezet. Ad: ”Dit was een fraai staaltje ingenieurskunst. Alles wat achter het bureau is bedacht en berekend moest hier kloppen. Die planning was wezenlijk. Mijn hart gaat sneller kloppen bij dit soort projecten.” Ook Wim wordt niet moe om zijn enthousiasme over de schoonheid van dit project te tonen. “Dit was in feite één groot bouwpakket dat in verschillende delen van de wereld werd gemaakt. In Azië bouwde men het bovenstuk (topside) en in Vlissingen bouwde Heerema het fundament (jacket). Al die onderdelen kwamen op één moment exact op dezelfde plaats samen. En het paste allemaal perfect.”

Eind maart ging het bouwwerk op een bak (een vlak schip) dat het vervoerde naar de plek waar het de komende dertig jaar fier, weer en wind trotserend, in de Noordzee staat om naar olie te boren.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.