Inrichting nieuwe technische organisatie

Passend bij uitbreiding machine park en gericht op samenwerking en beheersing

lines-animated
Groente en fruit productie

Vorig jaar klopte eén van de grootste groente- en fruitverwerkingsbedrijven van Nederland in de regio Rotterdam bij SPIE aan met de vraag om enerzijds de huidige Technische Dienst aan te sturen en de samenwerking te verbeteren, en anderzijds een geheel nieuwe TD op te zetten voor een nieuwe productielocatie.

Vanwege een uitbreiding naar een tweede distributielocatie, waar het aantal machines werd verdubbeld, moest ook de TD-organisatie meegroeien. SPIE had de juiste Maintenance Manager en begeleidende organisatie om op interim basis deze uitdagende klus in goede banen te leiden.

Op de nieuwe bedrijfslocatie werden allereerst drie zaken doorgevoerd: de samenwerking met andere afdelingen moest verbeteren door samen aan gezamenlijke doelstellingen te werken. Door meer gebruik te maken van TD-Office wilde men storingen voorkomen in plaats van achteraf op te moeten lossen. En daarnaast nam de TD zelf de lead in het sturen van het algemene onderhoud en de rol van leveranciers, zodat ze minder afhankelijk werden van externe partijen.

Het groente en fruitverwerkingsbedrijf zorgt er in Nederland onder andere voor dat er dagelijks de beste groente en fruit in de supermarkt ligt. Om dit goed te kunnen doen is het dus van belang dat het productie- en logistieke proces geruisloos werkt om de prestaties te optimaliseren. Onderhoud speelt een centrale rol binnen dat proces.

Optimalisatie technische dienst

Na een eerste oriëntatie, waarbij de SPIE Maintenance Manager veel tijd investeerde in de technici, is er een analyse van de huidige situatie gemaakt. Als eerste werd een meerjarenplan voor de TD-organisatie opgesteld om gestructureerd en met het noodzakelijke draagvlak veranderingen door te voeren. Vervolgens werd er gewerkt aan het onderhoudsproces en het onderhoudsbeheersysteem en hoe deze optimaal tot hun recht zouden kunnen komen. Het team werd uitgebreid met een aantal specialisten, waaronder een Maintenance Engineer om op basis van analyses de manuals, de kennis en ervaring van de monteurs, onderhoudsplannen te schrijven. Met deze stappen kon de teamvorming en -uitbreiding op een goede manier worden gerealiseerd. Er werd met name geïnvesteerd in storingsmonteurs, waardoor de Technische Dienst van 25 naar 35 FTE’s groeide.

Vlekkeloze verhuizing

Vanwege de uitbreiding naar een tweede locatie was er ook ondersteuning gewenst bij het verhuizen van diverse Turn-key machines en installaties. SPIE verhuisde met name productiemiddelen naar diverse interne en externe locaties. Dit werd van A-Z verzorgd; van de demontage, het transport, de montage tot aan de inbedrijfname en een veegschone oplevering. Door de slimme en efficiënte organisatie konden de verplaatsingen vlekkeloos en onopgemerkt plaatsvinden.

Volledige controle

Het resultaat mag er wezen: de bestaande engineeringsafdeling heeft nu de verantwoordelijkheid om projecten en technische vraagstukken zelf op te pakken. Er werd gekozen voor een uitbreiding van het ploegenrooster voor de techneuten als aansluiting op het 24/7 productieproces. Daardoor kregen de onderhoudsplannen ook een nieuwe werkwijze. Het zijn er inmiddels zo’n 300 (voorheen 50) die terug te vinden zijn in TD-Office. Door monteurs en operators samen te trainen en het daily management in te richten worden veel storingen voorkomen. Onderhoud wordt nu binnenshuis uitgevoerd en dat heeft zo zijn voordelen: het bespaart kosten, de technische organisatie is nu maximaal in control en de beschikbaarheid en het productievolume worden gegarandeerd.

Voor SPIE zijn dit trajecten waarin we op ons best zijn en kunnen we voor de klant toegevoegde waarde leveren. In dit geval kreeg SPIE het vertrouwen van de klant om de organisatie in beeld te brengen en de tandwielen in beweging te brengen. De menselijke aspecten als cultuur, communicatie en samenwerking spelen daarbij een belangrijke rol. Door samen nieuwe plannen te maken is iedereen betrokken en gaan de neuzen dezelfde kant op. En dan komen we gezamenlijk tot het beste resultaat.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.