Hardware en software hebben zich de afgelopen jaren dermate ontwikkeld dat de mogelijkheden in virtuele beleving een enorme vlucht hebben genomen. De virtuele beleving krijgt steeds vaker een rol in de bouwwereld en in de industrie. Naast de mogelijkheid om een nog niet gebouwd object te ervaren kan het in de installatiebranche uitkomst bieden aan het tekort aan technici voor repeterende werkzaamheden of het opleiden en begeleiden van jonge techneuten. De combinatie met BIM maakt het extra interessant voor de installatietechniek.
Van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) hebben veel mensen wel gehoord. Met de komst van de Microsoft Hololens is er ook Mixed Reality (MR) bij gekomen.
Virtual-, augmented en mixed reality
SPIE maakt bij haar engineeringswerkzaamheden gebruik van VR, AR en MR. Eerst scannen we de ruimte, als 0-meting. De scanner verzend laserstraaltjes en de informatie die daarop terugkomt wordt omgezet in een puntenwolk. Die puntenwolk wordt vervolgens omgezet naar een 3D-model waarin we gaan engineeren met onze verschillende 3D-softwarepakketten. Het engineeringsmodel kan geprojecteerd worden in Virtual Reality. Het is een ideale manier om mensen, die wat verder van het project af staan, het van dichtbij te laten ervaren. Die ervaring wordt levendiger met Augmented Reality en Mixed Reality. Bij AR kijk je door een scherm of bril naar de werkelijkheid en wordt de data (informatie of 3D) er overheen geprojecteerd. Een recent voorbeeld is de Dino app van Albert Heijn of het Pokémon-spel. Je kunt op afstand (remote assist) meekijken en een specialist kan bijvoorbeeld op afstand aanwijzingen geven.
Zo zetten wij Mixed Reality in:
HoloLens
De HoloLens gaat nog een stap verder. Het verschil met AR is dat de werkelijke omgeving gescand wordt en als 3D-omgeving gaat werken. De 3D-modellen die je zelf toevoegt kun je in de werkelijke 3D-omgeving plaatsen. Niet als ‘overlay‘ zoals bij AR, maar verankerd in een 3D-omgeving als holografisch 3D-beeld. Dit kan zowel op ware grootte als op een schaalmodel. Door de werkelijkheid te combineren met het holografisch 3D-model wordt digitale informatie laagdrempelig beschikbaar op de bouwplaats. Het engineeringsmodel kan zo op locatie in de werkelijkheid geprojecteerd worden, waardoor bijvoorbeeld mogelijke clashes snel inzichtelijk worden.
BIM
Wanneer 3D-modellen gekoppeld worden aan BIM, wordt het past echt interessant. Dan heb je alle kennis en informatie bij de hand. Op het moment dat je dan ergens op drukt, verschijnt alle informatie in je brilscherm. Technici zijn op deze manier gemakkelijk op afstand te begeleiden en kunnen, met de handen vrij, veel zelfstandiger werken. Ook kunnen met AR en MR standaard trainingen ontwikkeld worden. Het trainen van onderhoudsmonteurs wordt eenvoudiger doordat de informatie gevisualiseerd wordt op het object.