Hans Kooijker van SPIE, de grootste bruggenbouwer in Nederland, vertelt in De Stentor over de erbarmelijke staat van bruggen in het gebied. Bruggen en sluizen zijn jarenlang ernstig verwaarloosd en het achterstallig onderhoud loopt in rap tempo op. Organisaties als Bouwend Nederland en de ANWB slaan alarm en willen extra geld. Bruggenbouwer SPIE, marktleider met onder andere locaties in Wijhe, Zwolle en Apeldoorn voorspelt grote problemen nu alle achterstanden moeten worden ingehaald.
Schrik niet, maar er zijn bruggen in Nederland die dankzij dertig jaar oude computers aan de praat worden gehouden. Daar moet nog een ouderwetse floppy in. Hans Kooijker is namens SPIE in Wijhe op dit moment projectleider van de renovatie van een viertal bruggen in Zwolle. Het bedrijf is marktleider als het gaat om het onderhoud en de bouw van bruggen en sluizen. Kooijker laat met zijn handen zien hoe groot de datadiskettes zijn. ,,Die kan je nergens meer kopen. We hebben nog maar enkele mensen binnen het bedrijf die hier verstand van hebben. Dus ja, als die een griepje krijgen…’’
Versleten
Het is kenmerkend voor de staat van Nederlandse bruggen en sluizen. Veel bruggen zijn in de jaren 60 en 70 gebouwd. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook dertien bruggen en elf sluizen in Flevoland die vanaf dit najaar worden aangepakt. De waterwerken zijn niet berekend op de enorme toestroom aan verkeer. Ze zijn versleten en de kans op storingen groeit met de dag, oordeelde de Rekenkamer drie weken geleden in een snoeihard rapport. Gisteren pleitten Bouwend Nederland, de ANWB en andere organisaties ook al voor meer geld om het achterstallige onderhoud aan te pakken.
Honderden miljoenen
Nu wil minister Cora van Nieuwenhuizen de de komende jaren honderden miljoenen euro’s extra uitgeven aan onderhoud van bruggen, sluizen en viaducten. Vandaag volgt een debat over de kwestie. Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het achterstallige onderhoud in 2018 opgelopen naar 837 miljoen euro terwijl dit twee jaar geleden nog 507 miljoen betrof.
Om welke bruggen en sluizen in de regio het gaat kan Rijkswaterstaat niet zeggen. Uit de laatste openbare inventarisatie uit 2017 bleek dat op de Ketelbrug na alle grotere bruggen in de regio met achterstallig of uitgesteld onderhoud kampen. Het ging toen het om de IJsselbrug in Deventer (A1), de IJsselbrug bij Zwolle (A28) en de Eilandbrug bij Kampen (N50). Daarnaast was er sprake van uitgesteld onderhoud aan de Ramspolbrug (N50).
Onderhoud
Het aantal stremmingen op vaarwegen door storingen is de laatste jaren verviervoudigd, stelt bruggenbouwer SPIE. Projectleider Kooijker wil geen locaties noemen, maar komt van alles tegen. Bedrading die is aangevreten door ongedierte. Elektriciteitskasten waar al een laag water in staat. ,,Gevaarlijk? Natuurlijk. Stel dat er kortsluiting ontstaat. Dan zijn de gevolgen niet te overzien.’’
Veel eigenaren hebben het onderhoud van bruggen steeds vooruit geschoven, vertelt commercieel directeur Danny Boer van SPIE. Dat achterstallig onderhoud hoopt zich op. Terwijl er maar een paar bedrijven zijn die de techniek beheersen. Die kunnen dat werk straks nooit aan. Zeker niet in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt. ,,Het is een probleem voor de BV Nederland. Iemand moet nu opstaan om regie te nemen. Een planning maken. Prioriteiten stellen. Wie? Ik denk dan toch aan mensen bij Rijkswaterstaat of het ministerie.’’
Rijkswaterstaat laat weten met gemeentes en provincies te kijken hoe de bruggen moeten worden aangepakt. ,,De planning is daarbij belangrijk zodat we alles goed met elkaar kunnen afstemmen”, reageert een woordvoerder. Vandaag vindt in de Tweede Kamer aan debat plaats over het onderhoud aan bruggen en sluizen.

In de regio staan de komende jaren grote onderhoudswerkzaamheden op de stapel aan bruggen en sluizen. Eind oktober wordt begonnen aan het opknappen van dertien bruggen en elf sluizen in Flevoland. Bij enkelen daarvan is sinds de bouw 75 jaar geleden geen enkel groot onderhoud gepleegd. Met de operatie is 60 miljoen euro gemoeid en het gaat nog vier jaar duren. Het onderhoud moet een einde maken aan de vele stremmingen en storingen van de afgelopen jaren.
Tussen Goor en Zutphen worden vanaf het najaar tien bruggen aangepakt. Het gaat onder meer om de Mogezompsebrug bij Lochem die komende dagen is gestremd vanwege onderhoud. De Eefdesebrug bij Zutphen gaat in het najaar tien weken dicht voor onderhoud. In Zwolle vinden op dit moment omvangrijke werkzaamheden uit aan vier grote bruggen. De besturing en aandrijving wordt aangepast of vernieuwd.