Bruggentechnicus roept ‘hele markt’ op om het beter te doen

lines-animated
Project

‘Samen brug veiliger maken’

Partijen die iets met bedienbare bruggen te maken hebben, moeten na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de Zaanse bruggen, samenwerken om snel tot beter beveiligde bruggen te komen. Daartoe roept Danny Boer van SPIE Nederland overheidspartijen, maar ook zijn concurrenten op. Het Europese bedrijf SPIE is in Nederland een grote speler op het gebied van techniek in de openbare ruimte. “Elke bedieningspost leert op dat gebied een keer een lesje, gelukkig meestal zonder grote gevolgen. Het is belangrijk dat we de handen ineen slaan en alle open eindjes samen afhechten. We kunnen veel leren van elkaar.”

Hacker

Boer ziet veel dat niet goed is bij de bediening van bruggen op afstand. Het begint al met testen. Proeven met de beveiliging verlopen te veel vanuit het oogpunt van de maker of de beheerder. “Ik zeg dat je iemand moet laten testen die onvoorspelbaar handelt. Probeer een soort hacker binnen te halen, die op ongewone plaatsen gaat staan en zich anders gedraagt. Nu wordt van een dode hoek in het camerabeeld te makkelijk gezegd dat daar toch nooit iemand staat. Degene die de brug bedient moet honderd procent van de informatie hebben.“

Gunningen

Maar investeren in de veiligheid is volgens Boer ook een punt van aandacht. “Met gunningen op de laagste prijs krijg je niet het beste systeem.” Boer pleit ook voor een uniforme methodiek bij het bedienen van bruggen op afstand. “Niet elke brug is gelijk, maar je kunt wel dezelfde techniek gebruiken. Zie het maar als Lego-blokjes. Je kunt er van alles mee maken, maar de basis is hetzelfde en het past altijd op- en in elkaar.”

Knopje drukken

Een ander aspect waarvoor Boer aandacht vraagt is de opleiding en selectie van de medewerkers die de brug moeten bedienen. “Dat is niet iets wat je zomaar iedereen kunt laten doen. Op een knopje drukken kunnen we allemaal, maar dit is werk dat inzicht vraagt in verkeersstromen en eist dat je goede keuzes en afwegingen maakt.”

Bron: Noord-Hollands Dagblad 9 september 2019

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.