Verduurzaming: Mijnbouwgebouw

lines-animated
Mijnbouwgebouw

Een rijksmonument uit 1912 veranderen in een duurzaam Paris Proof kantoor? Het is een uitdaging, maar het kan! SPIE renoveert het historische faculteitsgebouw van Mijnbouwgebouw van de TU Delft.

“Welkom in Mijnbouwgebouw, een prachtige plek die vroeger in gebruik was als faculteitsgebouw van de Technische Universiteit. Als je hier naar binnen stapt, proef je de historie. En je ziet een bouwplaats”, vertelt projectmanager Jeroen de Bruin lachend. “Er moet enorm veel gebeuren om een oud pand als dit te renoveren volgens de hoogste duurzaamheidsnormen.”

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is zowel opdrachtgever voor de gehele renovatie als de nieuwe gebruiker van het pand. Voor 800 eigen collega’s realiseert het bedrijf hier de duurzaamste kantoorlocatie van Nederland. Strukton Worksphere is gevraagd voor de complete uitvoering van het project. Jeroen: “In de tussentijd zijn we SPIE geworden, maar dat maakt voor de opdrachtgever geen verschil. We doen alle bouwkundige-, elektrotechnische-, en werktuigbouwkundige werkzaamheden en maken ook de technische berekeningen zelf.”

Duurzame eyecatcher

Werken in een rijksmonument geeft veel beperkingen. “Als eerste moet het gebouw geïsoleerd worden en het gaat van het aardgas af. Om het energieverbruik te vergroenen plaatsen we nieuwe installaties, zoals een WKO-installatie, meer dan 800 zonnepanelen en twee warmtepompen. Het is een hele tour om alle installaties in het gebouw te krijgen. Daar moesten we met de architect en de opdrachtgever vooraf dus goed over nadenken. Gelukkig is er een grote kelder waar de meeste installaties geplaatst kunnen worden. Een eyecatcher in het ontwerp is de overkapping van twee binnentuinen, waar straks de medewerkers bij elkaar kunnen komen voor besprekingen en de lunch. In de vergaderzalen en kantoren komen klimaatplafonds met sensoren die reageren op de aanwezigheid van mensen in het gebouw. Dit om zoveel mogelijk energie te besparen. Dit project is een voorbeeld in Nederland. Dit wordt de toekomst.”

De plannen voor de renovatie van Mijnbouwgebouw zijn gestart in 2022 en de oplevering staat gepland voor september 2024. “De planning is echt een uitdaging, want in een oud gebouw als dit zijn er regelmatig onverwachte zaken. Zo kwamen we zwammen tegen in de houtconstructie en kregen we te maken met asbest, chroom6, en verontreinigde grond. Dat betekent dat het werk even stil ligt om metingen te kunnen doen en maatregelen te nemen.”

 

“Het is samen uit, samen thuis, en we helpen elkaar. Dit project is van ons allemaal.”

 

Samen uit, samen thuis

Transparantie in de samenwerking is volgens Jeroen het allerbelangrijkste in de uitvoering. “We zijn hier met tientallen specialisten aan de slag. Dat zijn collega’s van SPIE én ook veel onderaannemers. Dan is het belangrijk dat je van elkaar op aan kunt. Mijn stelregel is daarom: samen uit, samen thuis. Dit project is van ons allemaal.” Die samenwerking gaat voor Jeroen nog een stap verder. “In dit project zijn er veel verschillende stakeholders. Denk aan monumentenzorg, de architect en ook de studenten die hier op de TU Campus Delft wonen. We houden rekening met ieders wensen en staan open om zorgen of klachten te bespreken. Al die partijen zijn belangrijk voor het succes van ons project.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.