De start van een enorme reeks renovaties en opknapprojecten binnen Rijkswaterstaat West Nederland Zuid begint met de Goereese Sluis (tussen de Noordzee en het Haringvliet), een onderdeel van de Deltawerken dat al sinds 1953 een belangrijke taak uitvoert: ons land droog houden. Omdat het een monument betreft, dient de renovatie dan ook uiterst zorgzaam te verlopen.
De Goereese sluis is onderdeel van de Haringvlietsluizen en is een belangrijke doorgang naar de open zee voor de visserij, de zeevaart en de recreatievaart. De Goereese sluis is een schutsluis en opgebouwd uit drie hoofden, te weten een buiten-, tussen- en binnenhoofd. Elk hoofd heeft aan noord- en zuidzijde een eb- en een vloeddeur. Aan elke zijde is een hydraulische installatie verantwoordelijk voor de deurbeweging van een ebdeur en een vloeddeur en voor de beweging van de nivelleerschuiven. In totaal zijn er 6 hydraulische aandrijvingen aanwezig op de Goereese sluis. De huidige hydraulische eenheden zijn al meer dan 25 jaar geleden opgeleverd en derhalve toe aan vervanging. De werkzaamheden omvatten daarmee het vervangen (ontwerpen en uitvoeren) van de hydraulische eenheden en bijbehorend leidingwerk, inclusief waar nodig het updaten van de PLC software om de gewenste functionaliteit van de hoofden te waarborgen. Daarnaast vinden enkele bouwkundige activiteiten plaats in de kelder. Gedurende het project zal er ook gekeken worden of er winsten zijn te behalen in het kader van CO2 reductie van zowel de bouwactiviteiten als het object en installaties zelf.
De renovatie van de Goereese Sluis – naast Goeree Overflakkee – zal het vernieuwen van de hydraulische units betreffen. De cilinders sturen de deuren aan bij het openen en sluiten hiervan. Deze sluis is erg belangrijk voor in- en uitvarend scheepsvaartverkeer waarin we de recreatievaart in de zomerperiode niet moeten onderschatten. Ook het dagelijkse onderhoud moet dan ook maximale beschikbaarheid van deze sluis garanderen. Voor het stormseizoen zorgen we ervoor dat de belangrijkste units van de deuren zijn vervangen. De dubbelkerende functie wordt dankzij een strakke planning grotendeels in werking gehouden.
In mei 2021 zal SPIE samen met DT Hydraulics van start gaan. DT Hydraulics is een specialist in hydraulische werken, maar relatief nieuw binnen de infrastructurele projecten van Bruggen en Sluizen, doch zeker uiterst gespecialiseerd. Bij DT Hydraulics zullen de onderdelen worden geconstrueerd. Na een succesvolle Fabrieks Afname Test (FAT) zullen de onderdelen dan naar de sluis worden getransporteerd. De aanpassing van de elektrotechnische installaties en de besturing en bediening zal worden uitgevoerd door, zittend onderhoudsaannemer, Vialis (ook in opdracht van SPIE).
Het project op locatie begint met het tussenhoofd van de sluis in de zomerperiode. Hierna zal het buitenhoofd worden gerenoveerd, deze moet voor het stormseizoen af zijn dat zich ieder jaar rond 15 oktober aandient. Wanneer deze twee onderdelen afgerond zijn kan het binnenhoofd daarna ook gerenoveerd worden. Deze planning garandeert de sluis maximaal beschikbaar is op de momenten dat dit nodig is voor zowel water keren en het aanbod van scheepvaart.
In totaal zal het project drie keer vier tot zes weken duren. De werkzaamheden zijn voornamelijk in de kelder van de sluis, waar de technische installaties zich bevinden. Dit renovatieprogramma is onderdeel van de upgrades die Rijkswaterstaat zal uitvoeren bij verschillende sluizen in West Nederland Zuid.