Wethouder Hans Heddes heeft vrijdag 12 juli symbolisch het laatste omgebouwde sierarmatuur onder begeleiding van een gekwalificeerd medewerker van de aannemer SPIE geplaatst. Hiermee werd het project voor de openbare verlichting in de gemeente Schagen officieel opgeleverd.
De afgelopen maanden werkte SPIE aan het plaatsen van ledverlichting aan de verlichtingsmasten van de gemeente Schagen. Het ging om meer dan 11.000 bestaande armaturen die vervangen werden voor armaturen met ledverlichting Met deze aanpassing realiseert de gemeente naar verwachting zeker 40% CO2-reductie.
Door de verlichting op bepaalde tijden en plaatsen te dimmen of zelfs uit te schakelen komt zij al snel in de buurt van de 50% CO2-reductie die de SER in 2030 voor ogen heeft voor de deelnemende landen van het energieakkoord. Daarmee is de gemeente Schagen de eerste Nederlandse gemeente die deze stap maakt.
Omvangrijk project
Voor Guus Kok, beheerder van het openbaar gebied in de gemeente Schagen, was dit zijn laatste project voor zijn pensioen. Officieel was hij dat al, maar de gemeente probeerde hem zo lang mogelijk aan zich te binden om dit omvangrijke project in goede banen leiden. Het is namelijk niet voor niets dat andere gemeente ervoor kiezen om de openbare verlichting in fases aan te passen naar ledverlichting. “Organisatorisch gezien is het een grote uitdaging.”
SPIE nam dit enorme project voor haar rekening. Aan de hand van lichtberekeningen werd het beste armatuur met de juiste verlichtingsklasse gekozen. Het voordeel was dat de stalen of aluminium lichtmasten, die recyclebaar zijn, konden blijven staan. In verband met de beheersbaarheid werd teruggegaan naar vijf leveranciers van de armaturen. SPIE heeft in samenwerking met haar leveranciers, invulling gegeven aan haar Social Return-bijdrage door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten voor de assemblage van de armaturen. Bert Heijkoop licht de aanpak van het werk voor de monteurs toe: “Alle armaturen waren gelabeld. De monteurs hadden een iPad met daarop instructies voor het plaatsen van het armatuur met het betreffende label. Het totale werk werd gerealiseerd met gebruikmaking van een app, van waaruit de monteurs werden aangestuurd en de voortgang kon worden gemonitord door projectleiding en de gemeente.
Naast het vervangen van de armaturen, moesten er tevens 600 lichtmasten vervangen worden en kregen de nieuwemasten en armaturen een zogenaamde retrofit toepassing (ledlampen in de bestaande armatuur). Tevens werden er 10 nieuwe voedingskasten geplaatst. Bert Rijsdijk, business unit manager bij SPIE, over de samenwerking: “De gemeente werkt al met slimme meters, met die data kan de verlichting nog beter geregeld en gemonitord worden en kan er nog meer energie worden bespaard. De overgang naar led is een eerste stap. Je kunt lichtmasten zo slim maken als je wilt. Smart city komt eraan en daar werkt SPIE maar al te graag aan mee.”
Trotse wethouder
Hans Heddes is een trotse wethouder in Schagen: “Mijn portefeuille heet Duurzaamheid & Infrastructuur, dus dit project past precies in mijn straatje. Ik ben blij dat ervoor gekozen is om de transitie in één keer uit te voeren. Onze gemeenschap is er klaar voor; men is er enthousiast over. Wij moeten zelf ambassadeur voor duurzaamheid worden.” Een volgend project kan er één zijn met (bijvoorbeeld) zonnepanelen. “We zijn omringd met water, waardoor we meer licht vangen dan elders in het land. Wij kunnen daar extra van profiteren met zonnepanelen”, zegt Heddes.
Veel gemeenten zijn bezig met het slimmer maken van hun steden. Velen wachten op het juiste moment om dat te doen. Guus Kok: “Je kunt blijven wachten, maar wanneer weet je dat het het juiste moment is? De techniek gaat razendsnel en er zullen steeds weer nieuwe oplossingen komen.” De gemeente Schagen heeft nu in ieder geval mooie egale openbare verlichting. Goed voor de veiligheid van de burgers, energie- en kostenbesparend, duurzaam en klaar voor de toekomst.