Engineering hybride operatiekamer in BIM

lines-animated
Spaarne gasthuis

De engineering van een hybride operatiekamer in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot SPIE te doen middels BIM. Deze werkmethodiek maakt vóór de daadwerkelijke uitvoering duidelijk waar onderdelen van het ontwerp kunnen botsen. En dat is slim in een verouderd gebouw met beperkte revisiebescheiden. Nu al is er hierdoor grip op de kostprijs en planningen van de realisatie.

 

Virtueel bouwen betekent 100% zeker weten dat wat ontworpen is, ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden

 

Het plan voor de hybride operatiekamer, waar conventioneel opereren samenkomt met beeldvormende röntgentechniek, luistert onder meer nauw vanwege de medische apparatuur. Als discrepanties pas tijdens de bouw duidelijk worden, kan dit leiden tot flinke meerkosten en vertragingen.

Open en transparant vooraf, geen verrassingen achteraf

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem is een gedateerd gebouw. Dit maakt de documentatie van revisies die eerder plaatsvonden niet volkomen betrouwbaar. De kans dat bij een verbouwing verrassingen naar boven komen, wordt hierdoor groter. Als startpunt koos SPIE daarom voor een 3D-scan die alle wanden en plafonds in kaart bracht. Hier omheen werd het ontwerp gemaakt, waardoor zeker weten werd gewerkt met de feitelijke situatie. Behalve de potentiële clashes met de staalconstructie gaf de 3D-scan ook inzicht in de beperkte ruimte boven de plafonds, waar straks de nodige installaties worden weggewerkt die onder meer de drukhiërarchie in de verschillende ruimtes bewaken.

De afstemming met de opdrachtgever werd eveneens gemakkelijker. Met de toepassing Davilux kon het projectteam de facilitaire staf van het ziekenhuis letterlijk meenemen in het ontwerp, om zo bijna levensecht te ervaren hoe de ruimtes en medische faciliteiten er uit komen te zien. Al met al leidde het ontwerpen en calculeren in 3D tot een uitgewerkt uitvoeringsontwerp met een volkomen realistische kostprijs. De openheid en transparantie die hiermee gepaard gingen, waren voor de opdrachtgever reden voor overweging om deze werkmethodiek ook toe te passen in volgende grootschalige verbouw- en nieuwbouwprojecten.

3D is branchebrede ontwikkeling

Vanwege de onmiskenbare voordelen van virtueel bouwen, nemen steeds meer opdrachtgevers het als uitgangspunt voor hun projecten. Alle samenwerkingspartners moeten informatie dan delen in 3D om het virtueel ontwerp af te kunnen ronden.

Bij het Spaarne Gasthuis geldt dit niet alleen voor SPIE als coördinerend engineer, maar ook voor de leveranciers van bijvoorbeeld staalconstructie, pendels, plenum en medische apparatuur. Zo wordt virtueel bouwen het nieuwe normaal; een niet te stuiten branchebrede ontwikkeling die tot steeds efficiëntere ontwerpen en planningen leidt.

Minder meerkosten, strakkere planningen

Spaarne Gasthuis 3D
Spaarne gasthuis
Spaarne Gasthuis
Spaarne Gasthuis
Spaarne Gasthuis

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.