In 2019 heeft een nieuwe elektriciteitswet in Nederland de ondergrondse bekabeling van bovengrondse hoogspanningslijnen mogelijk gemaakt. Breda zal van deze ontwikkeling profiteren. SPIE heeft van TenneT en de gemeente Breda de opdracht gekregen dit project op zich te nemen.
De coördinatie en uitvoering van het project zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Nica Rijken, projectmanager bij SPIE Nederland, is dankzij haar ervaring die ze de afgelopen twee jaar bij SPIE heeft opgedaan, de perfecte match voor deze opdracht "De hoogtepunten van dit project zijn voor mij de portalen tussen ondergrondse en bovengrondse lijn die we realiseren, en de tafelvormige constructie die we voor een specifieke mast hebben bedacht." SPIE Nederland zet twee portaalconstructies op en koppelt daar de hoogspanningslijnen aan. In plaats van een derde komt er een zogenaamde tafelconstructie rond één mast. Het concept blijft hetzelfde, alleen blijft de bestaande mast behouden.
Tweetal boringen
Vanuit hoogspanningsstation Breda wordt er een eerste boring gedaan. Een tweede boring vindt plaats in het midden van de weg tussen het station en de stad. Op dit punt zal een schacht worden gegraven waarmee uiteindelijk naar rechts en links verder kan worden geboord, zodat de ondergrondse infrastructuur kan worden voltooid. Zodra deze fase is voltooid, worden de kabels ondergronds getrokken met behulp van een buismantel.
Zo min mogelijk overlast
"Omdat we overbodige masten verwijderen, moeten de masten die overblijven verzwaard worden, anders gaat het evenwicht verloren en vallen ze om. Ons werk heeft overigens geen invloed op het elektriciteitsnet: we schakelen de stroom slechts in één richting uit, zodat de andere kant elektriciteit kan blijven leveren", legt Nica uit. "Qua planning vraagt deze uitdagende taak nog meer aandacht voor veiligheid."
Duurzaamheid
Waar mogelijk probeert SPIE in haar projecten zo duurzaam mogelijk te werken. Zo ook in Breda. In plaats van een dieselaggregaat op het ketenpark, legt Enexis een tijdelijke stroomaansluiting aan. En omdat er binnen de bebouwde kom gewerkt wordt, staan er ook zes SPIE-fietsen klaar voor de collega’s die niet met zware materialen van de ene naar de andere mast hoeven.
De civiele werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Vanaf september bouwt SPIE het eerste portaal op.