Isolatie en aarding zijn van levensbelang bij hoogspanning. Dat is in Nederland goed geregeld. In de zuidelijke provincies moet de aarding voor 2021 worden omgebouwd naar een ‘niet effectief geaard net’. In opdracht van TenneT brengt SPIE in Brabant en Limburg deze extra aardingsvoorzieningen aan bij maar liefst 420 hoogspanningsmasten.
Naast engineering en projectmanagement bestond de opdracht uit veel graafwerk. Op circa 80 centimeter in de grond moet immers een koperdraad aangelegd worden. En in landelijk gebied bedraagt deze afstand zelfs 120 centimeter. Om hinder voor de omgeving te voorkomen paste SPIE slimme technieken toe, zoals ‘raketten’. Hiermee wordt de aardingsdraad onder obstakels, zoals fietspaden, door geschoten.
De kracht van One SPIE
Aan de opdracht werd bij SPIE samengewerkt met twee divisies: Energies en Smart city. Energies kent de klant en heeft de kennis van hoogspanning. Smart city heeft ervaring in het uitvoeren van graafwerkzaamheden en het toepassen van slimme werkmethoden, zodat er minimale hinder voor de omgeving ontstaat. De masten zijn in kaart gebracht, geschouwd en daarna geaard. Ook de tekeningen werden aangepast aan de nieuwe situatie. De samenwerking binnen SPIE is zo succesvol dat er ook gezamenlijk is ingeschreven op een nieuw aardingsproject: 21 stations en 5 opstijgpunten in Limburg. En ook deze opdracht mag SPIE voor TenneT uitvoeren. Zo kunnen we de lessons learned van het eerste project meenemen in de voorbereiding én bij het uitvoeren van het tweede project.
