Berkvens op weg naar energieneutraal

lines-animated
Zonnepanelen Berkvens

Ze zijn er bijna, deurenfabrikant Berkvens te Someren. Ze hebben zichzelf ten doel gesteld om 100% energieneutraal te worden en ze zijn goed op weg. Dankzij daken die vol zonnepanelen liggen en alle bijbehorende stroomvoorzieningen, wordt er veel eigen elektriciteit opgewekt. De eigen warmteopwekking voor de productie en verwarming gebeurt via hun eigen motverbranding (afvalhout).

Berkvens bouwde vorig jaar een compleet nieuwe expeditiehal. Ook deze werd vol gelegd met zonnepanelen, waardoor nu alle daken van Berkvens voorzien zijn van zonnepanelen. SPIE legde daar de bekabeling voor en zorgde voor de verdeling naar nieuwe verdelers. Tevens verving of verzwaarde men de trafo’s. De elektrische energie wordt nu rechtstreeks aangeboden op de installaties om zoveel mogelijk eigen opgewekte energie te gebruiken.

“Om de opgewekte zonne-energie terug te kunnen brengen naar het net, moest de infrastructuur worden aangepast”, vertelt Piet Vinken, business development manager van SPIE. Zodra de energie uit de omvormer komt AC gedeelte, begint het werk voor hem. “De transformatoren moesten worden aangepast om de opgewekte energie op te vangen en verder te verdelen. Doordat zij ook zelf warmte opwekken, moeten de energiestromen goed begeleid worden”, vertelt Piet. Zijn volgende stap is om via een monitoringssysteem in beeld te brengen wat er met al die energiestromen gebeurt. Wat wordt er waar opgewekt en waar wordt wat gebruikt? En verloopt dat efficiënt? In elk proces zitten onnodige verliezen, die dan inzichtelijk worden gemaakt. Het beoordelen van te nemen maatregelen gebeurt dan met actuele informatie, en resultaten zijn direct zichtbaar. Dit helpt Berkvens om het energieverbruik per deur en kozijn verder te verlagen.

Piet Vinken is er nog niet klaar: “Er valt nog meer te halen. Op zaterdag en zon- en feestdagen wordt er bijvoorbeeld niets geproduceerd. Als je dan deze opgewekte energie kunt opslaan in een batterij of accu, kun je dat gebruiken in piekmomenten. Of om de heftrucks en vrachtwagens die elektrisch zijn of worden, op te laden in het weekend. Zo moet je denken!”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.