Topvrouw bij SPIE: duurzame industrie niet in 2030, maar 2050

lines-animated
Duurzame industrie

SPIE Nederland nam onlangs Strukton Worksphere over, dat gespecialiseerd is in onderhoud en bouw in de utiliteit. Na deze overname komt de helft van de omzet van SPIE uit het verduurzamen van de utiliteit. Volgens topvrouw Lieve Declercq van SPIE Nederland staan het personeelstekort in de techniek, een vol stroomnet en bureaucratische belemmeringen een duurzame industrie in 2030 in de weg.

Voor zo’n 200 miljoen euro nam SPIE Nederland Strukton Worksphere over en ineens zit het bedrijf daarmee in hoek van verduurzaming van de utiliteit. Maar ook de industrie, zo blijkt uit een interview op BNR Nieuwsradio. “Strukton heeft technologie en intelligentie ontwikkeld op het gebied van asset management die we heel goed kunnen gaan implementeren in de industrie”, vertelt Declercq. “De industrie zit te schreeuwen om verduurzaming.”

Wachttijd

Volgens de SPIE topvrouw staat een aantal zaken de verduurzaming van de industrie in de weg. Het overvolle stroomnet is een van de remmende factoren. Als een bedrijf nu een aanvraag doet voor verzwaring van het net omdat ze zelf gaan elektrificeren, is er een wachttijd van tien jaar. Er is energiecongestie, er zijn problemen met piekbelasting. En dan zijn er nog de vergunningstrajecten: hoe zorgen we voor de ruimte om dat wat nodig is op een verantwoorde manier uit te voeren? “Wij gaan sterk inzetten op standaardisering en digitalisering. Bij de bouw van substations bij TenneT zie je bijvoorbeeld dat elke keer opnieuw het wiel moet worden uitgevonden. Als je dit soort projecten verder standaardiseert en uitwisselbaar maakt, verlopen dat soort projecten veel efficiënter.”

Waarom moet een beginnend advocaat meer verdienen dan een beginnend elektricien, terwijl we zitten te schreeuwen om technici?

Ook het personeelstekort hangt soms weer samen met bureacratische barrières. Declercq: “Zo wordt er voor elektriciëns met twee verschillende certificeren gewerkt die niet uitwisselbaar zijn. Zo zie je bijvoorbeeld dat bij woonhuizen die een warmtepomp aanschaffen er twee monteurs nodig zijn: een om de warmtepomp te plaatsen en een om hem aan te sluiten op het net. Dat is niet nodig: die twee partijen moeten samenwerken om het werk door één monteur te laten uitvoeren.”

Waarderen

Volgens Declercq is het een slim idee om te proberen meer meisjes over te halen een carrière in de techniek te overwegen. “Vaak kiezen meisjes bijna vanzelf voor zorg, ook omdat de techniek het imago heeft smerig te zijn. Maar dat is niet meer zo. Techniek vraagt om creativiteit, nauwkeurigheid en wordt steeds meer high-tech. Je zou kunnen zeggen, als je voor techniek kiest, maak je de energietransitie mede mogelijk. Maar het werk moet ook beter gewaardeerd worden: waarom moet een beginnend advocaat meer verdienen dan een beginnend elektriciën, terwijl we zitten te schreeuwen om technici?”

Bier

SPIE was betrokken bij de elektrificatie van bierbrouwer Gulpener, waar we vorig jaar in Process Control ook over schreven. “Gulpener wilde verduurzamen en betrokken ons bij dat proces. Wij hebben Gulpener voorgesteld om het kookproces aan te passen om daarmee energie te besparen. Gecombineerd met een warmtepomp en een totaal ander proces, bespaart de brouwer enorm in CO2-uitstoot.”

Doorbreken

Declercq ziet bij non-commerciële partijen als TenneT en Alliander een bepaalde angst om door te pakken. “Die organisaties staan onder streng toezicht van ACM, Europa en zijn daarom bang om de langdurige te doorbreken. Er moet een manier zijn waarop we sneller en marktconform die angst te doorbreken.”

BRON: processcontrol.nl

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.