Vijf stappen, vijf bedrijven … en SPIE is aanwezig in alle fasen. In het kader van het Klimaatverdrag van Parijs van 2015 zijn de ondertekenaars overeengekomen om specifieke doelstellingen voor de reductie van de CO₂ uitstoot te bepalen. Nederland heeft bestaande gebouwen geïdentificeerd als een belangrijke mogelijkheid voor reducties en heeft wetgeving aangenomen om eigenaren te verplichten tot handelen. Daarom heeft SPIE Nederland de krachten gebundeld met vijf andere bedrijven om eigenaars van gebouwen een pakketoplossing aan te bieden: de Road to Paris (de weg naar Parijs). Martijn de Ruijter legt uit hoe hij eigenaars van gebouwen overtuigt om zich bij het initiatief aan te sluiten.
Het is een groot avontuur”, straalt Martijn als hij de verschillende manieren uitlegt waarop SPIE commerciële verhuurders kan helpen om de energie-efficiëntie van hun kantoorgebouwen te verbeteren. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en hij is een overtuigende verkoper met verstand van feiten en cijfers. Precies de juiste persoon dus om aan eigenaren van gebouwen uit te leggen waarom ze met het initiatief The Road to Paris, waar SPIE Nederland nu deel van uitmaakt samen met vijf andere Nederlandse bedrijven, in zee moeten gaan. Het ‘Road to Paris’-aanbod is erop gericht om het voor eigenaren van gebouwen zo eenvoudig mogelijk te maken om te voldoen aan de nieuwe energie-efficiëntieregelgeving die de Nederlandse overheid heeft ingevoerd naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs van 2015.
Het pakket begint met een energieaudit, stelt vervolgens maatregelen voor, installeert systemen, houdt toezicht op het gebruik en voorziet ook in een ontmantelingsplan. “Vijf stappen, vijf bedrijven”, zegt Martijn, “en SPIE is aanwezig in alle fasen.” “Om het in verkoopstermen te zeggen: we maken gebruik van de straf-en-beloningaanpak en laten klanten zien wat de voordelen zijn van het verminderen van het energieverbruik en herinneren hen aan de gevolgen van het nalaten daarvan”, legt Martijn uit en hij geeft een voorbeeld:
“Uit onderzoek blijkt dat energie-efficiënte kantoorgebouwen ongeveer 10% meer huuropbrengsten genereren en gemiddeld 9% De vijf partners van het initiatief ‘Road to Paris’. hoger worden gewaardeerd”, zegt hij, voordat hij waarschuwt dat “commerciële verhuurders waarvan de panden geen energielabel A, B of C hebben op de schaal van A tot G van de Nederlandse overheid, al in 2023 met boetes van de overheid te maken zullen krijgen.” Martijn, als perfecte verkoper, eindigt met een positieve noot: “Ik vind het geweldig dat we een specifieke bijdrage kunnen leveren aan het bereiken van de doelstellingen van Parijs.”
Tegen 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland een energielabel van niveau C of beter (op een schaal van A tot G van de Nederlandse overheid) hebben;
Tegen 2050 dienen ze volledig energieneutraal te zijn.
Momenteel bevindt 53% van alle Nederlandse kantoorruimte zich nog in klasse D tot G.
KOERS is een van de oprichtende partners in het initiatief ‘The Road to Paris’. Wat is hun rol?
Als full-service bouwen onderhoudsbedrijf dat gespecialiseerd is in het exploiteren en optimaliseren van bestaande middelen hebben we enorme expertise in het efficiënter maken van kantoorgebouwen en een sterk netwerk in deze veelbelovende markt. Werkruimte is een van onze belangrijkste sectoren en we hebben op dit ogenblik onderhoudscontracten voor circa 1.200 kantoorgebouwen in Nederland.
Wat zijn de vooruitzichten voor ‘Road to Paris’?
Vanuit zakelijk oogpunt is het potentieel enorm: we bieden nu al op 500.000 vierkante meter kantoorruimte met het ‘Road to Paris’- consortium. Hoewel de regelgeving van de overheid de komende jaren aanzienlijk zal worden aangescherpt en nog niet eens de helft van de kantoorruimte aan de eisen voldoet, zijn er nog steeds geen andere oplossingen op de markt die eigenaren een alles-in-één-oplossing aanbieden. Op milieugebied zal ‘Road to Paris’ een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de doelstelling van Nederland om de totale CO₂-uitstoot van gebouwen in 2030 met 49% en in 2050 met 95% te verminderen.
Hoe zal het initiatief ‘Road to Paris’ zich ontwikkelen?
Met het oog op zowel het economische als het ecologische potentieel is het belangrijk dat we de komende maanden de capaciteit opvoeren om de ruimte waar we op bieden te evenaren. We zullen met SPIE en de andere partners samenwerken om zeker te stellen dat de ‘Road to Paris’ voor zoveel mogelijk bedrijven openstaat!