The Road To Paris

“Alleen door samen te werken maken we ruim 85 miljoen vierkante meter kantoor in Nederland Parisproof.”

lines-animated
SPIE collega's in overleg

Nederland heeft ruim 85 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Een enorm oppervlak ‘kantoortuin’ dat in 2023 minimaal energielabel C moet hebben om te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. De efficiëntie in bijna de helft van de kantoorgebouwen is verre van optimaal. Vijf bedrijven, waaronder SPIE, zijn daarom verenigd in The Road to Paris. Samen pakken zij de verduurzaming van kantoren projectmatig aan met een team van specialisten op het gebied van isolatie, gevels, daken en installaties.

Parisproof in drie stappen

Juist op dit moment is voor kantoorgebouwen de noodzaak groot om te verduurzamen. Ze moeten in 2023 voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs en minimaal energielabel C hebben. En dat is nog maar het begin. Er is de ambitie uitgesproken dat gebouwen in 2030 minstens over een energielabel A moeten beschikken en dat alle kantoorgebouwen in 2050 energieneutraal moeten zijn.

Voor veel kantooreigenaren is er werk aan de winkel, maar waar moeten zij beginnen? “De allereerste stap naar verduurzaming is een goede analyse van het gebouw”, vertelt Martijn de Ruijter, commercieel manager bij SPIE. “Je moet inzicht krijgen in de eigenschappen van het gebouw. Vaak zie je dan direct waar de knelpunten zitten. Denk aan warmteverlies via de buitenmuren of onverwarmde ruimten. Kantoren worden vervolgens Parisproof in drie stappen, volgens de Trias Energetica:

  1. Beperk de energievraag. Start met bouwkundige verbeteringen, zoals isolatie van het dak of het vervangen van de gevelbeglazing. Daar scoor je het snelste mee om de energievraag te verminderen. Daarnaast is het zaak om de installaties voor verwarming, ventilatie, koeling en verlichting zo energiezuinig mogelijk te maken
  2. Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen. Zo haal je winst uit het zo duurzaam mogelijk opwekken van de benodigde energie.
  3. Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt. Gebruik energiemanagement en monitoringsystemen en voer onderhoud aan de systemen uit, zodat ze optimaal blijven functioneren.”

Een duurzaam gebouw levert geld op

Om kantooreigenaren te ondersteunen heeft SPIE in The Road to Paris de krachten gebundeld met vier andere sterke marktpartijen uit de vastgoedsector. Samen bieden ze één totaalconcept aan. Martijn: “Na een quickscan komen we met haalbare oplossingen om op te schalen naar energielabel C, B, A of zelfs energieneutrale gebouwen. We adviseren om zoveel mogelijk natuurlijke momenten te benutten. Als een installatie aan het einde van zijn levensduur is, is dat hét moment om te investeren. Eigenaren hebben één contactpersoon bij The Road to Paris die direct schakelt met een adviseur, aannemer, installateur en energieleverancier. Wel zo handig!” The Road to Paris laat zien dat verduurzaming ook interessant is voor de gebouweigenaar. Roland van der Hoek van Koers: “Onderzoek toont aan dat energiezuinige kantoorpanden een hogere verkoopprijs, huuropbrengst en bezettingsgraad genereren. En de investeringen zijn al na vier jaar terugverdiend.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website