Een actief DAS als fundament voor het Smart Building-concept

lines-animated
fundament actief DAS

Tijdens het FHI telecom-event van afgelopen september is door SPIE een nieuwe waarde toegekend aan DAS (Distributed Antenna System). Het actieve DAS systeem is inmiddels een geaccepteerd concept. Dit vertaalt zich erin dat nu invulling gegeven kan worden aan de behoefte voor schaalbare antennesystemen. Een van de belangrijke voorwaarden is dat een DAS systeem gebruik maakt van de ICT-bekabelingsinfrastructuur in gebouwen.

Als we aan schaalbaarheid denken, onderkennen we twee hoofdvormen; De ene is het bij- en afschalen van het DAS afhankelijk van de wisselende functionaliteit van het gebouw of campus. De andere vorm is de mogelijkheid om dynamisch mobiele capaciteit in het DAS aan te bieden, naar behoefte van de bewoners van een pand.

Telecomhotel

Vanuit deze ontwikkelingen is ook het concept ‘Telecomhotel’ ontstaan. Het Telecomhotel is een voorziening waarbij de mobiele operators hun 4G-diensten (en in de toekomst ook 5G) centraal afleveren. Vanuit het Telecomhotel worden de mobiele signalen via het actief DAS gedistribueerd binnen het gebouw of naar diverse gebouwen in de omgeving van het Telecomhotel.

Een DAS-systeem is een niet meer weg te denken telecomvoorziening voor mobiele 4G-connectiviteit op de werkplek.

In gebouwomgevingen zien we bij de ontwikkeling van het slimme gebouw steeds meer de behoefte ontstaan voor opnemers, sensoren, actoren en camera’s die door verschillende draadloze communicatietechnieken met elkaar verbonden zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van WIFI, Zigbee, Bluetooth ed.

Om structuur aan te brengen zien we ook het sensor grid ontstaan, dat gebruik maakt van een eigen private 4G-telecom netwerk. Een Private 4G netwerk is uitermate geschikt om op een betrouwbare en secure manier al die sensor camera’s ed van connectiviteit te voorzien, maar ook om op een gecontroleerde manier de data (informatie) af te leveren. Het goede nieuws is dat een Private 4G-voorziening naadloos via een actief DAS gedistribueerd kan worden. Dit betekent dat wanneer een Private 4G-signaal op een actief DAS wordt in-gekoppeld, de dekking van het private 4G signaal in het gebouw of op de campus gegarandeerd is. Deze garantie is een vereiste als het Private 4G-netwerk ook gebruikt wordt voor missie kritische en BHV-toepassingen. We zien dat deze toepassingen via apps op een smartphone beschikbaar komen, waardoor portofoon en soortgelijke systemen overbodig worden.

Samengevat:

  • Een actief DAS-systeem is schaalbaar en flexibel
  • Opgebouwd vanuit een centraal punt (Telecomhotel) voor signaal in-koppeling
  • Een actief DAS systeem distribueert de publieke 4G signalen van de mobiele operators KPN, Vodafone en T-Mobiel, maar ook het private 4G- signaal voor bedrijfs- of gebouw gebonden communicatie
  • Private 4G is de telecomtoepassing voor IoT toepassingen
  • Private 4G verzorgt de koppeling naar de gebouwbeheeromgeving
  • Private 4G vormt samen met een actief DAS systeem een betrouwbare telecominfrastructuur voor business kritische bedrijfscommunicatie.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.