Dutch Windwheel-consortium onthult mock-up ‘smart building as a service’

lines-animated
Dutch Windwheel

Vanmiddag is in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam een mock-up van een ruimte voor de uiterst duurzame en iconisch Dutch Windwheel gepresenteerd. De mock-up toont de stand van de innovaties en fungeert als testopstelling voor verdere ontwikkeling van toegepaste slimme producten. Inmiddels is het streven om de ‘smart building’ ook ‘as a service’ te realiseren.

The Dutch Windwheel Corporation, opgericht door DoepelStrijkers, BLOC en Meysters, presenteerde in 2015 plannen voor een bijzonder duurzaam en beeldbepalend gebouw. Hun streven was om een gebouw te realiseren, dat letterlijk en figuurlijk een drager van technische en technologische innovaties zou zijn.

Slim, circulair en flexibel

Samen met partners uit het Windwheel Innovatieprogramma en met elf MKB-partijen heeft The Dutch Windwheel Corporation het afgelopen jaar daadwerkelijk een “slimme, circulaire en flexibele kantoor-, hotel- en woonruimte gemaakt, zo laat de onderneming weten.

De mock-up, die in Diergaarde Blijdorp is opgesteld, toont een aantal oplossingen die in het gebouw worden geïntegreerd; daarnaast worden bijvoorbeeld een klimaatgevel en een energieleverende gevel met de mock-up getest op toekomstbestendigheid, meldt The Dutch Windwheel Corporation.

De mock-up meet 7,5 bij 7,5 meter en is gerealiseerd met een biobased, flexibel houten bouwsysteem. In de vloeropbouw zijn installaties flexibel geïntegreerd in een ondervloersysteem met een papieren honingraatstructuur. Hiermee komt men tegemoet aan de zelf gestelde eis om een gezonde omgeving te creëren en circulair te bouwen. Daarnaast is er een circulair watersysteem met groenvoorziening in een klimaatzone gekoppeld aan een helofytenfilter.

Sensornetwerk

Twee onderzoeksrichtingen zijn uitgewerkt, vertelt The Dutch Windwheel Corporation. De eerste is ‘smart sensoring & control’. Door continu data te verzamelen over energie-opwekking en -verbruik worden de energetische prestaties van het gebouw verbeterd.

Er wordt onder meer gebruik gemaakt van door energie-opwekkende en dataverzamelende ramen, energieleverende tegels, lamellen die zorgen voor extra energieopwekking achter het glas en lamellen die als zonwering met de zon meedraaien.

Een sensornetwerk volgt de ontwikkeling van en controleert het binnenklimaat. Daarnaast leveren de sensoren informatie aan een interactief digitaal platform, om een ideale werkomgeving te realiseren, leggen de betrokken partijen uit.

Materiaalinnovaties en lease-constructie

De tweede onderzoeksrichting betreft ‘interior as a service’; hierbij blijven producten het eigendom van de leverancier en wordt alleen betaald voor het gebruik. Binnen dit cluster worden materiaalinnovaties verkend, legt The Dutch Windwheel Corporation.

Het consortium geeft voorbeelden als een lichtgewicht plafondsysteem uit koolstofvezel en een sanitaire unit van luchtzuiverend materiaal met geïntegreerde sensoren. Verder zijn wanden en objecten opgebouwd uit een circulair modulair 3D-clicksysteem, wat toekomstige interieuraanpassingen vereenvoudigt.

In de afgelopen vier jaar hebben de initiatiefnemers hun doelen steeds aangepast – en de lat hoger gelegd, vertellen ze. Zo is inmiddels niet meer alleen het interieur geleased, maar is ook de gevel een ‘service-element’ geworden.

Daarnaast hebben ze de WELL-standaard omarmd als gereedschap om van bouw tot exploitatie de gezondheid van het gebouw in kaart te brengen. Deze internationale standaard neemt ook lucht, water, voeding en licht mee in de beoordeling, omdat deze aspecten de gebruikers vitaliteit, comfort en een gezonde geest verschaffen, aldus de initiatiefnemers.

Versnelling

De totstandkoming van de mock-up, die vandaag officieel is onthuld, is mede mogelijk gemaakt door samenwerking met de gemeente Rotterdam. Daarnaast heeft de Fieldlab-regeling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de ontwikkeling van “dit icoon voor energietransitie en technologische innovatie” versneld, stelt The Dutch Windwheel Corporation.

De opening van de mock-up betekent de afronding van het Fieldlab-innovatieproject. De komende jaren werken de betrokken partijen door aan de gedefinieerde innovaties. De momenteel geïmplementeerde noviteiten worden getest en verder ontwikkeld.

Bron: Architectenweb

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.