Wij kunnen 5G maatwerk voor iedereen beschikbaar stellen

Trend Blog – veiligheid, 5G

lines-animated
Header Trendblog

Ik ben Ruud Sijben, sinds 2013 bij SPIE als Business Unit Manager begonnen bij Mobile Network Solutions. Ik heb altijd al affiniteit met telecom netwerken gehad. Inmiddels ben ik Business Development Manager van ICT Connectivity. Ik ging daarmee van een Telecom infra omgeving buiten naar een Enterprise netwerk omgeving binnen, met gebouwgebonden technische installaties. Het is een leuke samenwerking tussen SPIE-collega’s die de publieke telecom netwerken boven- en ondergronds aanleggen, en de SPIE-collega’s die klantspecifieke netwerken realiseren. Ik zie het dus echt van twee kanten.

Zo werken we met veel corporate organisaties en enterprises die behoefte hebben aan eigen connectiviteit. Grote ziekenhuizen hebben in toenemende mate behoefte aan een indoor netwerk dat de bedrijfskritische processen ondersteunt. Een Connectivity as a Service afname model is daarbij inmiddels een reëel alternatief geworden waarmee technische dienstverleners zoals SPIE beter kunnen inspelen op de specifieke behoeften van klanten.

Ik maak van dichtbij de mobiele netwerktechnologie-evolutie mee, nu ook met 5G. Het biedt zoveel mogelijkheden: Of je nou behoefte hebt aan meer bandbreedte, een bijna onbeperkt aantal devices wilt ontsluiten of een extreem betrouwbare verbinding met verwaarloosbare vertraging zoekt. Het kan allemaal, met dezelfde technologie en dezelfde apparatuur.

“Ik zie 5G als onderdeel van de vitale infrastructuur: internettoegang is namelijk een basisbehoefte geworden voor iedereen, en met 5G kunnen we dat overal ontsluiten.”

Deze vitale infrastructuur is net als water en elektriciteit: wanneer het wegvalt heb je een probleem. Er worden immers steeds meer systemen draadloos aangesloten op het netwerk. Wanneer de beschikbaarheid wegvalt kunnen mensen er echt last van hebben. Wij zijn bij SPIE dicht betrokken bij het realiseren van betrouwbare 5G dekking, zowel buiten als binnen. We denken daarin ook echt mee met onze klanten. Een mooi voorbeeld is dat we mobiele zendmasten zijn gaan voorzien van additionele beveiligingssystemen naar aanleiding van brandstichtingen eerder dit jaar. Zeker in het geval dat de zendmasten ook worden gebruikt door hulpdiensten is dit verhoogde niveau van betrouwbaarheid van cruciaal belang. Het is van enorm belang dat deze diensten altijd optimaal beschikbaar en betrouwbaar zijn.

SPIE is als organisatie bij uitstek ingericht om specifieke behoeften van opdrachtgevers in te vullen. Ten aanzien van 5G technologie kunnen die dus heel divers zijn afhankelijk van de bedrijfskritische processen en mogelijk bedrijfsgevoelige informatie die deze infrastructuur dient te ondersteunen. Door onze sterke lokale aanwezigheid zijn we als organisatie in staat om ons service model af te stemmen op afwijkende beschikbaarheidseisen of responsetijden en kunnen daarom ook de meest stringente SLA’s invullen.

Complexe indoornetwerken ontwerpen doen we al als de beste, en dit zeg ik zonder naast de schoenen te lopen. Dit vereist diepgaande kennis van radio engineering, standaarden en protocollen en systeem engineering. Maar je moet ook de taal van de Telecom operators spreken en tegelijkertijd de Enterprise klant begrijpen en goed op de hoogte zijn van de gebouwbeheersystemen die in hun panden gebruikt worden om slimme en toekomstvaste oplossingen te bieden. Met behulp van technologie partners kunnen we aan de juiste knoppen draaien om de technische oplossing blijvend te laten aansluiten op de eisen en wensen van onze opdrachtgevers. De kunst is bovendien om dit op een schaalbare manier te doen zodat eindklanten toch een marktconforme prijs kunnen betalen.

Op deze manier bouwt SPIE een heel nieuwe ‘private’ infrastructuur met 5G als onderliggende technologie. Dat is best uniek. Daarbij hoort uiteraard schaalbaarheid en marges die kunnen worden aangepast naar wensen van de klant.

Eigenlijk zie ik zelf alleen maar voordelen van deze netwerkontwikkeling. En dat zeg ik niet alleen omdat onze installatie teams dagelijks nieuwe opstelpunten bouwen voor de mobiele operators. Natuurlijk zijn er bij het grote publiek ook criticasters en worden vraagtekens gesteld bij de gezondheidsaspecten van 5G straling. Vanuit ons eigen personeelsveiligheidsbeleid hebben we als werkgever ook een belang om goed geïnformeerd te blijven over eventuele veiligheidsrisico’s. Gelukkig hebben verschillende onafhankelijke onderzoeken in diverse landen vastgesteld dat die risico’s beheersbaar zijn voor onze monteurs en er voor mens en milieu geen aantoonbare negatieve gevolgen bestaan. De positieve effecten van een landelijk dekkende 5G infrastructuur zijn er des te meer.

Belang

“5G technologie vormt voor zowel de publieke infrastructuur als in het ‘private’ domein een springplank naar nieuwe toepassingen voor digitale communicatie van consumenten, hulpverleners, werknemers en devices. Beschikbaarheidsgarantie is daarmee cruciaal geworden en dient te worden afgestemd op de specifieke behoefte van de gebruikers. Wij zijn trots op onze relevantie als technische dienstverlener op dit vlak en blijven zorgen voor passend maatwerk!”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.