Shell en partners testen industriële 5G-toepassingen in Rotterdamse haven

Rotterdamse haven
lines-animated

In het Rotterdamse havengebied zijn de eerste industriële toepassingen getest met de nieuwe generatie mobiele netwerken. Dankzij 5G-toepassingen kunnen productieprocessen worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en de veiligheid verder worden vergroot. Ook wordt dankzij 5G de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving. SPIE kon natuurlijk niet ontbreken.

Tijdens tests bij Shell Pernis is met succes 5G-technologie getest, onder andere voor preventief onderhoud van circa 160.000 km aan leidingen. Dankzij met 5G verbonden Ultra High Definition (UHD)-camera’s en de toepassing van ‘machine learning’ kan toekomstig onderhoud beter worden voorspeld. Ook wordt 5G-technologie ingezet om inspecteurs en engineers via tablets toegang te geven tot aanvullende informatie van de procesinstallatie dankzij de toepassing van ‘augmented reality’. Hierdoor kunnen de werkprocessen van Europa’s grootste raffinaderij verder worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

KPN heeft in de Rotterdamse haven een experimenteel 5G netwerk aangelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor 5G aangewezen frequentiebanden 700MHz en 3500MHz. Daarnaast is ook gebruikt gemaakt van de 2300 MHz frequentieband. Dankzij deze frequenties en de nieuwste netwerk- en antennetechnieken is de netwerkcapaciteit sterk vergroot, de reactietijd van het netwerk realtime en de betrouwbaarheid verhoogd. Hiermee is de Rotterdamse Haven het eerste gebied in Nederland dat is ingericht volgens 5G-standaarden en geschikt voor de nieuwste video en augmented reality toepassingen van industriepartners.

Joost Farwerck, COO en lid van de Raad van Bestuur KPN: “In het industriële 5G Field Lab in de Rotterdamse Haven onderzoeken we samen met Shell en verschillende partners welke waarde we met 5G kunnen creëren. Naast het efficiënter worden van bedrijfsprocessen en het vergroten van de veiligheid is ook het samenspel, van de verschillende partijen die Nederland sterker maken als een verbonden samenleving, zeer waardevol.”

Jos van Winsen, General Manager Shell Pernis: “Voor ons is de Rotterdamse haven een logische plek voor het industrial 5G Field Lab. We verwachten met nieuwe digitale technologieën veel te bereiken op het gebied van betrouwbaarheid en efficiëntie en zo onze industrie nog veiliger te maken. Shell neemt met de partners daarom graag een voortrekkersrol met het industrial 5G Field Lab.”

Over het industriële 5G Field Lab in de Rotterdamse Haven

Het 5G netwerk bij Shell Pernis is het grootste industriële 5G field lab in Europa en draagt bij aan de ambitie van de procesindustrie om van de Rotterdamse haven het beste en meest flexibele verbonden productie netwerk van Europa te maken in 2021.

Verschillende partners werken hierbij samen, waaronder KPN, Shell, SPIE, Huawei, ExRobotics, Accenture, ABB, en het Havenbedrijf Rotterdam. De eerste 5G toepassingen die worden getest zijn:

Mobiele inspectierobot verbonden met 5G

Het inspectieproces voor gaslekken is cruciaal voor de continuïteit en de veiligheid van Shell Pernis. Een mobiele inspectierobot wordt tijdens tests verbonden met het 5G netwerk waarmee de besturing op afstand veel nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt.

Kritische inspecties tijdens grote onderhoudsstop sneller uitvoeren met ‘slimme 5G helm’

In geval van een grote turnaround, waarbij alle productiewerkzaamheden op een deel van Shell Pernis worden stilgelegd, is het van belang onderhoud zo efficiënt en zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld interne inspecties van drukvaten en opslagtanks. Tijdens een test worden onderhoudsmedewerkers uitgerust met een met 5G verbonden slimme helm. Hierdoor staan inspecteurs via beeld en geluid direct in contact met experts en kan er onmiddellijk besloten worden welke reparaties nodig zijn. Dit verkort de totale doorlooptijd van deze kritische inspecties van enkele dagen tot een paar uur.

Efficiënter industrieel onderhoud dankzij de inzet van augmented reality

Tijdens tests worden engineers van Shell uitgerust met een industriële tablet die verbonden is met 5G. Dankzij de toepassing van augmented reality wordt op de tablet aanvullende informatie, zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie, getoond. Dit zorgt voor efficiënter onderhoud dat bovendien volledig digitaal wordt vastgelegd en gedeeld met de relevante partijen.

Voorspellend onderhoud van leidingen dankzij 5G technologie en machine learning

Op Shell Pernis wordt getest met de inzet van UHD camera’s en de inzet van Machine Learning voor preventief onderhoud. Hierdoor wordt het mogelijk om circa 160.000 km aan leidingen zeer efficiënt en nauwkeurig te inspecteren om benodigd onderhoud vooraf te detecteren en uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de inspectie van al het leidingwerk veel sneller en efficiënter verloopt en de veiligheid verder wordt verhoogd.

Samen met klanten en technologiepartners waarde creëren met 5G

KPN gaat met zijn 4G-netwerk stapsgewijs voorsorteren op de komst van 5G. De testen in de procesindustrie in de Rotterdamse haven zijn onderdeel van vier verschillende field labs voor 5G-toepassingen in de landbouw, stedelijke gebieden, industrie en havengebied en de automotive-sector. In deze Field Labs onderzoekt KPN samen met klanten en technologiepartners, waaronder SPIE, hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.