VerBIMding in de bouw

lines-animated
BIM

De oplossing voor efficiënte, kosteneffectieve samenwerking in de bouw? Die is er allang. Onze Manager BIM Jeroen Mackaij weet dat BIM al vijftien jaar van de grond probeert te komen, maar hij ziet het nu ook daadwerkelijk een hoge vlucht nemen. Nu moet nog écht iedereen meedoen.

Gebruikt de elektromonteur de juiste materialen? Heeft de aannemer de meest up-to-date kennis om het project aan te sturen? Weet de beheertechnicus de juiste installatie te vinden die hij moet onderhouden? En weet de gebruiker dat de ruimte waarin hij of zij zich bevindt aan alle eisen voldoet? Het liefst is het antwoord op al deze vragen een volmondig ‘ja’. Maar dat kan alleen als de informatie over een bouwwerk goed wordt uitgewisseld tussen alle partijen die samenwerken – en dat is nog lang niet altijd zo. BIM (Bouwwerk Informatie Management) biedt daar dé uitkomst voor.

Openlijk informatie delen

Met BIM is alle informatie die hoort bij een bouwproject gevat in data. Data van zowel de objecten in een gebouw als de geometrie ervan. Dit wordt eventueel aangevuld met benodigde documenten. Die data kunnen op één plek worden samengebracht in een volgens open BIM-standaarden samengesteld 3D-model. Daardoor is informatie tijdens alle fasen van het bouwwerk sneller te vinden en makkelijker te gebruiken. Voor de opdrachtgever en ontwerpende partijen, maar ook voor de aannemer, installateur en beheerder. Elke gebruiker kan informatie ook aanpassen en verrijken. Kortom, échte samenwerking in de bouw.

Die samenwerking gaat ook steeds verder. Zoals bij de Open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Daarin staan de parametrische 3D-objecten die samen met de data van fabrikanten, of een generieke versie hiervan, in een BIM-3D-model kunnen voorkomen. De UOB hebben we samengesteld met alle partijen uit de installatieketen, naar verwachting brengen we in mei 2020 versie 1 uit. We maken de objecten in de UOB volgens diverse (keten-)standaarden. Zo kan een installatieadviseur een generiek model van een lichtarmatuur uit de UOB in zijn BIM-3D-model plaatsen. De installateur vervangt later dat generieke model door het type van de fabrikant dat ook in de UOB staat en aan dezelfde eisen voldoet. Hij bestelt hem vervolgens meteen vanuit het 3D-model. Dat vind ik nou een mooi voorbeeld van hoe we als branche verbroederen.

Ontwerpen in BIM en vervolgens met opdrachtgevers niet alleen bespreken, maar juist ook beleven en dóórleven. Dat is de kracht van BIM.
Is de indeling in een OK bijvoorbeeld optimaal? Is er voldoende ruimte rond de operatietafel?
BIM geeft alle informatie voor alle fases van het bouwproces: ontwerpen, realiseren en beheren & onderhouden

Het heden

Wat BIM voor ons betekent? Twee jaar geleden, toen ik hier als Manager BIM begon, was BIM nog als een stip aan de horizon. Maar inmiddels is het stevig verankerd in onze strategische doelen om digitaal, duurzaam en veilig te werken. En we maken dit waar. Steeds meer collega’s zijn opgeleid om met BIM te werken, en zij maken anderen enthousiast om dat ook te doen.

Deze collega’s, maar ook onze partners, verzamelen en verwerken informatie volgens de BIM-afspraken die we per project maken. Die eisen stellen we naast onze opdrachtgevers zelf, zodat we onze BIM-processen en informatieontwikkelingen volgens de ISO 19650-norm uitvoeren en we kwaliteit kunnen garanderen. Al in het ontwerp houden we rekening met informatie die later nuttig is voor beheer en onderhoud. Zo bouwen we gestructureerd kennis op tijdens de hele levenscyclus van een gebouw. En zo moeten we ook werken. Dit is namelijk een tijd waarin we samen met opdrachtgevers en andere partijen steeds vaker verantwoordelijk zijn voor de hele levenscyclus van het gebouw. Werken met BIM is voor ons een onmisbare manier van werken.

 

Elke gebruiker kan informatie ook aanpassen en verrijken. Kortom, échte samenwerking in de bouw.

Jeroen Mackaij
 

De toekomst

Ik durf wel te zeggen dat BIM zelfs de basis moet zijn voor een toekomstbestendige bouwsector. Met dalende personeelsaantallen in de techniek, wordt het steeds belangrijker dat we processen in de bouw digitaliseren of zelfs robotiseren. Dankzij BIM kan dat. We bouwen namelijk alweer voort op BIM. De eerste stappen daartoe zetten we bij SPIE al in de vorm van de Digital Twin. Met de informatie uit BIM en realtime data uit sensoren in het gebouw maken we een virtuele kopie van een gebouw. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld een gebouw aanpassen op hun behoeften.

In de nabije toekomst zie ik nog veel meer toepassingen van BIM. Voor robotisering bijvoorbeeld. Als er van gebouwen goede virtueel gebouwde 3D-modellen zijn, kan een robot daarmee zijn weg vinden. Over een jaar zie ik al wel een robot ’s nachts gaatjes boren, als voorbereiding op het werk van monteurs de volgende dag. Draai de klok nog een paar jaar verder en robots hebben dan nog allerlei andere bouw en onderhoudstaken overgenomen.

BIM voor de hele levenscyclus

Bij ons draaien de radartjes rondom BIM al overuren. Het is een stevige basis waar wij ook alweer op voortbouwen. Maar zo is het nog lang niet overal in de bouw. Terwijl BIM het best werkt als alle betrokkenen van het gebouw eraan meewerken. In de hele levenscyclus van een gebouw, van realisatie tot beheer. Is een organisatie zover, dan kan het ook snel gaan. Dat heb ik bij SPIE (voorheen Worksphere) wel gezien. Bij ons wíllen mensen inmiddels niet alleen met BIM werken, ze eisen het ook gewoon. Ik hoop iedereen die dit leest dan ook enthousiast te maken om BIM te omarmen. Het levert je niet alleen betere communicatie op. Maar ook meer efficiëntie en minder fouten. En het belangrijkste nog wel: het is de beste voorbereiding op toekomst, en nog leuk ook.

Mensen zijn visueel ingesteld. Het helpt enorm als je dingen zichtbaar maakt. Werken met BIM is voor ons een onmisbare manier van werken.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website