BIM Award voor Velsertunnel

Velsertunnel
lines-animated

In december is bekendgemaakt dat de Velsertunnel de EPB BIM Award heeft gewonnen in de categorie “Infrastructuur projecten”. De Velsertunnel was in deze categorie het beste door BIM verwezenlijkte project. De jury was erg enthousiast over de innovatieve combinatie van BIM, system engineering, 3D-scanning, virtual reality en mobiele applicaties.

Het EBP (European and Belgium Public procurement) is een organisatie die bedrijven en overheden ondersteunt bij overheidsopdrachten in Nederland, Luxemburg, België en Frankrijk. Zo ook bouwcombinatie Hyacint – bestaande uit Dura Vermeer, BESIX en SPIE – die samen met BIM Adviseur iNFRANEA in opdracht van Rijkswaterstaat de Velsertunnel renoveerde.

Bijzondere aanpak

Bijzonder aan de aanpak van Hyacint vond de jury de zogenaamde scrum-sessies waarin Hyacint en opdrachtgever Rijkswaterstaat vooraf alle details van het project bespraken. Daarna werd op basis van scans een 3D-model van de Velsertunnel gemaakt. Via de iBIM Connector werd alle projectdata geïntegreerd in één BIM-model. VR-simulaties van onder meer de verkeersstromen vereenvoudigde de communicatie met de partners. Dankzij het intensieve gebruik van het 3D-model werden testcertificaten en veranderingen volledig beheerd en geïntegreerd in dezelfde database.

BIM Awards

De BIM Awards zijn prijzen die opdrachtgevers, projectleiders en bouwondernemingen belonen voor de inzet van BIM tijdens overheidsprojecten. Deze allereerste uitreiking vormde een unieke gelegenheid voor de opdrachtgevers, projectleiders en bouwondernemingen om hun proces en beheersing van het digitale model te belichten.

Renovatie Velsertunnel

De Velsertunnel tussen IJmuiden en Beverwijk is bijna 60 jaar oud en was toe aan groot onderhoud. Daarom voerde Rijkswaterstaat sinds 15 april 2016 een grootscheepse renovatie uit. De tunnel is negen maanden helemaal dicht geweest. Bouwcombinatie Hyacint heeft de doorrijhoogte vergroot, nieuwe vluchtwegen gebouwd en alle installaties (zoals het brandmeldsysteem en de ventilatie) vervangen. Sinds januari 2017 is de Velsertunnel gereed en voldoet het, ruimschoots voor de wettelijke deadline 2019, aan de nieuwe Tunnelwet.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.