Toekomstige generaties verdienen de beste start in gezonde en inspirerende leeromgevingen. Om dat te bereiken is inzicht nodig, en grip op de gebouwprestaties. Precíes de expertise van SPIE dus. Onze marktmanager Onderwijs Richard Versteeg blogt over hoe wij – samen met jou – werken aan veilig, duurzaam en flexibel onderwijsvastgoed.
Kinderen die in coronatijd tóch zo veilig mogelijk naar school kunnen. Ik zet me er in mijn werk dagelijks voor in, door te werken aan lokalen die goed geventileerd én comfortabel zijn. Ook thuis heb ik het er vaak over. Niet omdat ik graag over mijn werk praat, maar omdat mijn vrouw directeur is van een basisschool. Ze staat voor een grote uitdaging: met weinig budget de school veilig en gezond maken. We hebben het dan over simpele ingrepen die al veel effect kunnen hebben. Zoals kleine aanpassingen aan behandelkasten. Precies wat ik ook doe bij onze opdrachtgevers in het mbo, hbo en wo.
Frisse scholen
Een schoolgebouw moet veilig en gezond zijn – daar twijfelt niemand over. Maar hoe bereik je dat? Sensortechnologie helpt hierbij enorm. We meten het CO2-gehalte, geluid, licht en de luchtvochtigheid en temperatuur. Al die data vertelt ons voortdurend hoe comfortabel en gezond een ruimte precies is. En ook wat er nodig is om het binnenklimaat nog beter te maken. Met een slimmere inrichting verbeteren we de akoestiek. Met andere verlichting zorgen we voor een fijnere sfeer. Laagdrempelige oplossingen voor een beter binnenklimaat én om te voldoen aan overheidseisen voor Frisse Scholen.
Vooruitstrevende gebouwen
Met de blik op de toekomst willen veel van onze onderwijsklanten méér dan comfort en veiligheid. Gebouwen waar studenten en docenten samen naar de toekomst kijken en nadenken over een duurzame wereld, moeten zelf ook duurzaam zijn. Ook als ze in oude – of verouderde – panden zitten.
Een van onze opdrachtgevers is een hogeschool die in een klooster huist. Met een toekomstgerichte scan brachten wij via sensoring het gehele pand in 3D in kaart. Zo werd duidelijk zichtbaar waar het energie slurpt, verliest en juist kan opwekken. Daarna rekenden we verschillende scenario’s door. Daarin berekenden we precies wat onder andere dakisolatie, zonnepanelen, dubbele beglazing en warmtepompen opleveren. De klant koos vervolgens het optimale scenario. Zo helpt keiharde data ons om de meest kostenefficiënte verduurzamingen te vinden. Tot compleet energieneutrale oplossingen aan toe.
Kleine stappen, snel duurzaam
Verduurzaming hóeft overigens niet ingrijpend te zijn. We werken voor allerlei opdrachtgevers die geen grote verduurzamingsslagen kunnen betalen. Maar we bereiken daar óók veel met kleine stappen volgens een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP). Daarin staan bijvoorbeeld natuurlijke vervangingsmomenten voor cv-ketels. Inclusief doorrekeningen hoeveel het oplevert als je die voor een warmtepomp vervangt. Het grote voordeel van zo’n DMJOP is dat je je vervangingen slim plant. Hierdoor kun je laagdrempelig tóch een heel efficiënt gebouw creëren, behoud je het overzicht van investeringen en haal je het maximale uit je middelen.
Onderwijs draait om de toekomst. Dan kun je niet om duurzaamheid heen.
Richard Versteeg, Marktmanager Onderwijs

Het onderwijs is duidelijk een duurzaam pad ingeslagen en de gebouwen moeten daarin meebewegen. Ook létterlijk. De functies van leslokalen veranderen. Klassikaal lesgeven maakt deels plaats voor projectmatig werken. Met de groei van online onderwijs wordt de school steeds meer een ontmoetingsplek. Dat vraagt om ándere en flexibel inzetbare ruimtes. Samen met de onderwijsinstellingen werken we aan gebouwen die meebewegen met hun tijd en vooral hun gebruikers.