De toekomst van assetmanagement

Trend Blog – circulariteit

Bart Verhees
lines-animated

Bij assetmanagement kijk je altijd naar het evenwicht in kosten, de risico’s en prestaties van de installaties. Datagedrevenheid gaat hierin steeds belangrijker worden. 

Dankzij de digitalisering die plaatsvindt, in zowel onze werkprocessen als apparatuur en communicatie, kunnen we gebruik maken van data om gecoördineerde activiteiten en resources zo optimaal mogelijk in te zetten. Datagedreven dus. Die data kan je goed gebruiken. Data haal je onder andere uit sensoren, apparatuur zoals PLC’s en SCADA, computers en bestaande systemen. Wanneer je ruwe data inwint dien je dit te transporteren naar een dataopslag ODS (Object Data storage). Binnen een dataopslag wil je gestructureerde data hebben om te analyseren waardoor je de ruwe data eerst dient te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door labels aan te brengen die kenmerken geven aan de data. Ook zal je hier bepalen welke data overbodig is en dus niet hoeft meegenomen te worden. Vervolgens kan je machine learning algoritmes gebruiken om de data te analyseren waarna je de informatie hieruit kan visualiseren. Deze geanalyseerde data is de drijvende kracht voor je assetmanagement systeem. Hiermee creëer je een nieuwe vorm van assetmanagement, analytics driven assetmanagement. Dit is de toekomst van assetmanagement. Daar is in mijn ogen geen twijfel over.

Ik ben Bart Verhees, innovatiemanager bij SPIE in de business unit ICT Connectivity. Ik ben begonnen als Technisch Management Trainee na mijn studie aan de TU Delft Industrieel Ontwerpen. Ook mijn master Strategic Product Design volgde ik daar. Als trainee bij SPIE neem je een kijkje in de keuken bij verschillende divisies. Zo zie je de omvang van de organisatie en besef je het belang en de impact die SPIE heeft binnen Nederland. In mijn huidige rol ben ik verantwoordelijk voor innovatie bij SPIE en de klant. De focus voor nu ligt voornamelijk op een duurzame, datagedreven en betrouwbare dienstverlening. Met de jarenlange kennis en ervaring van SPIE in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van installaties, of assets, zijn wij in staat om een adviserende rol te spelen. Ons doel is om meer waarde te realiseren uit de installaties van onze klanten. Om dit te bewerkstelligen met ons team dienen we vooral op operationeel-, maar ook tactisch- en strategisch niveau continu te schakelen met zowel elkaar als met de klant.

Assetmanagement SPIE
Klik op de afbeelding om te vergroten
Assetmanagement SPIE

Een voorspellend karakter

Hoe kan je vertrouwen op de data en diens analyse? De juistheid van de specifieke data is het belangrijkste. Domeinkennis is hier essentieel. Dit hebben engineers die direct met de assets werken. Daarmee zijn zij zeer waardevol voor een organisatie en de klant. Deze domeinkennis gebruik je om een controle te kunnen uitvoeren op de analyse die de machine learning algoritme uitvoert. Dit kan je onder andere doen met explainable artificial intelligence, dit is een vorm die ervoor zorgt dat de analyse die de algoritmes maken, begrijpelijk zijn voor onze engineers. Om dit mogelijk te maken dien je dan ook een transparant en uitlegbaar uitlegbaar algoritme te gebruiken. Deze manier van analyseren zorgt voor begrip en validatie van de conclusies die getrokken worden uit de ingebrachte data. Daarmee verlaagt het de drempel om analytics driven assetmanagement te introduceren bij klanten. Het is onder andere aan mij om deze drempel zo laag mogelijk te maken.

Ik maak altijd gebruik van user stories. Door user stories te maken kan je voor elke gebruiker uitvinden wat zijn echte behoefte is. Ook kan je met een user story heel goed testen of de mogelijke oplossing zijn behoefte dan ook compleet invult. Datagedreven suggesties of oplossingen kan je hiermee heel tastbaar maken voor de gebruiker. Dit verlaagt de drempel!

Waarom is dit dan zo belangrijk? Je wilt als operationeel dienstverlener, maar ook als asseteigenaar, grip krijgen op je assets om hier optimaal invloed op uit te kunnen oefenen. Wanneer gaat onderhoud over in renovatie of vervanging en verduurzaam je assets? Hiervoor heb je voorspelbare modellen nodig. Door het maken van een data driven-beslissing weet je al wat de gevolgen gaan worden. Dit dankzij het voorspellend karakter van je assets. Voorspelbaarheid van je assets is essentieel voor de optimalisatie van de bedrijfsprocessen van de klant en de dienstverlener. Geen verassingen en juiste voorspelbaarheid geeft de operationele organisatie de kans om de assets zo efficiënt en effectief mogelijk te onderhouden en te beheren. Klanten koppelen hier ook doelstellingen aan naar dienstverleners waardoor de verantwoordelijkheid nu en in de toekomst verschuift naar de dienstverlener.

Risicogestuurd

Om je assetmanagement optimaal uit te voeren gebruik je een risicogestuurd onderhoudsconcept. Als operationeel technisch dienstverlener en op tactisch assetmanagement-vlak ga je risicogestuurd te werk. Je doet een risicoanalyse op kritikaliteit. Door middel van een Failure Mode Effect & Criticality Analysis (FMECA) worden de kwetsbaarheden vastgesteld (Failure Mode) en welk effect (Effect) dit heeft. Vervolgens bepaal je de kritikaliteit (Criticality); ofwel hoe erg vind je het effect dat optreedt bij het falen? Op deze manier identificeer je onacceptabel faalgedrag en stel je vast welke beheersmaatregelen getroffen moeten worden om aan de doelstellingen van de assets te kunnen voldoen.

assetmanagement
Klik op de afbeelding om te vergroten
assetmanagement

Een veranderende wereld

Ik zie dat de asset verantwoordelijkheid steeds meer bij dienstverleners komt te liggen. Zonder datagedrevenheid in je werk kan je het als dienstverlener niet meer redden. Je moet deels op afstand gaan monitoren, beheren en aansturen. De goede ‘handjes’ in het veld zijn nou eenmaal schaars. Aan ons de taak om de engineer te ontlasten door het gebruik van applicaties en systemen. Wij zorgen voor een juiste balans in de prestaties van de installaties, de kosten die daarmee gemoeid zijn en een acceptabel risico. Wij zijn de Asset Manager die uitvoert en adviseert. Analytics driven asset management gaat hiervoor zorgen, hiermee gaat SPIE mee in de steeds meer veranderende digitale wereld.

Belang

“Eén organisatie maakt niet het systeem, het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het systeem dient alle expertise in huis te hebben. Zowel de expert op de fysieke infrastructuur als het logische gedeelte (informatiestromen, netwerken en de security). Dit doe je samen; digitaal en geautomatiseerd.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.