Het gevaarte wordt nu onderzocht in Amsterdam. Voor de zekerheid is ook de andere pomp uit 2004 buiten bedrijf gesteld. ,,Dat doen we zo lang we niet weten wat de oorzaak is van het defect aan de andere pomp.’’ De twee pompen draaien zelden, maar als ze draaien, dan is dat wel noodzakelijk, vertelt Rienstra. ,,Want dan moet er veel water worden afgevoerd, bijvoorbeeld bij felle regenbuien. Dan wil je niet dat de andere pomp het ook begeeft.’’ De twee pompen uit 2004 konden honderd kubieke meter water per seconde afvoeren waarmee het gemaal in totaal 260 kubieke meter per seconde kan lozen. Want als dat niet gebeurt kan het waterpeil in het Noordzeekanaalgebied tot in Amsterdam en in heel noord-west Nederland stijgen bij hevige regenval. Rienstra: ,,Dan heb je zelfs kans dat de grachten moeten worden afgesloten met schotten.’’ Daarom wordt er bij verwachte regenval al eerder gespuid, zodat het waterpeil niet te veel stijgt. Van dreigende overstromingen is geen sprake benadrukt Rijkswaterstaat. ,,Nee, hooguit ontstaat er wateroverlast. Bijvoorbeeld drassige weilanden en akkers. Maar dat wil je niet omdat er dan schade optreedt aan het land. En het voorspuien moet je niet te lang doen omdat een lager waterpeil ook weer schade kan veroorzaken’’, zegt Rienstra.
Die pompcapaciteit om droge voeten te houden moet nu ergens anders vandaan komen. Het waterpeil in het Noordzeekanaal wordt op 40 centimeter onder NAP gehouden. Vandaar dat op twee locaties bij het sluizencomplex pompen worden geïnstalleerd om genoeg capaciteit te houden. Aan de Steigerweg bij de Kleine Sluis is het een drukte van belang. Ondanks de zomervakantie. De eerste groene noodpompen staan er al. ,,Er komen er in totaal zeventien te staan. Bij de Middensluisweg komen ook nog eens veertien pompen te staan.’’ Al met al geen gelukkig scenario. Want dit soort specifieke pompen liggen niet voor het oprapen in Nederland. Rijkswaterstaat beschikt over een aantal eigen pompen voor calamiteiten. ,,We hebben nu de helft van de reservepompen van Rijkswaterstaat hier nodig. De andere helft van de eigen pompen wordt achter de hand gehouden voor mogelijke andere calamiteiten.’’ Het andere deel van de tijdelijke pompen in IJmuiden huurt Rijkswaterstaat.
Bij de installatie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de omwonenden. ,,Ik kan het niet mooier maken dan het is, want de pompen zorgen voor overlast’’, zegt Rienstra. ,,Maar om dat te beperken komen de pompen op een zandbed en op houten planken te staan om geluidsoverlast te voorkomen. Daarnaast komen er speciale hekken die het geluid ook moeten absorberen.’’ Omwonenden ondervinden ook hinder omdat de looproute is afgesloten. De gehele operatie gaat tien maanden tot een jaar duren, schat Rienstra in.