SPIE zet kinderen in het LED-licht

lines-animated
LED verlichting OPSPOOR

Met maar liefst 38 scholen in Purmerend en omgeving is OPSPOOR een van de grootste aanbieders van basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (V)SO in de Randstad. Het onderhouden, renoveren en verduurzamen van alle gebouwen is een enorme klus. SPIE zet de scholen in het LED-licht.

“Oud, nieuw, groot, klein. De scholen in onze portefeuille zijn heel verschillend”, vertelt Melvin Sidarta, projectmanager facilitair beheer bij OPSPOOR. “Om alle scholen up-to-date te houden hebben we een meerjaren onderhoudsplanning waarin we 40 jaar vooruitkijken. Zo kunnen we budgetten eerlijk verdelen en werkzaamheden plannen in de schoolvakanties.”

Naast het noodzakelijke onderhoud maakt OPSPOOR bewust energiezuinige, duurzame keuzes. “Kinderen zijn de toekomst en dat willen wij ook uitstralen in onze gebouwen. In coronatijd hebben we geïnvesteerd in extra ventilatie en luchtbehandelingsinstallaties. Dat was nodig, maar die installaties kosten veel energie. Daarom zoeken we nu vooral naar energiebesparende opties. Als eerste zetten we nu de stap naar LED-verlichting op elke school.”

Duurzaam: hergebruik van armaturen

SPIE helpt OPSPOOR bij de hele LED-operatie en adviseerde het GreenFox-concept. “Wat voor ons de doorslag gaf was dat onze bestaande armaturen hergebruikt kunnen worden. Dat scheelt geld en is wel zo duurzaam”, aldus Melvin Sidarta. Alle onderdelen van de armaturen worden maximaal gerecycled. Colette Bolomey is commercieel adviseur bij SPIE en is ook enthousiast over het concept van GreenFox. “De lampen hebben 80.000 branduren en dat is fors meer dan veel andere aanbieders. Ze hoeven dus minder snel vervangen te worden en dat levert voor onze klanten, zoals OPSPOOR, minder overlast op. Met de zuinige lampen kan tot 60% energie bespaard worden op de verlichting. In 3 tot 4 jaar heeft OPSPOOR de kosten al terugverdiend.”

“Onze bestaande armaturen worden door SPIE hergebruikt. Dat scheelt geld en is wel zo duurzaam”

Melvin Sidarta, projectmanager OPSPOOR

Helder licht bevordert leerprestaties

In februari 2022 is SPIE gestart op de eerste school, in de meivakantie de tweede school en in de zomervakantie volgt de derde locatie. De ombouw op de scholen is succesvol en verloopt geruisloos. Project coördinator Dylan Klip van SPIE: “Wij doen ons werk in de schoolvakanties om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor leerkrachten en leerlingen. In korte tijd maken wij alle armaturen schoon, bouwen we deze om voor LED en brengen we in elke ruimte de juiste lichtsterkte aan.” OPSPOOR koos voor rustig en helder licht, waarbij de kinderen zich goed kunnen concentreren. Bovendien zijn de lampen trillingsvrij en maken ze geen geluid. Dit komt ten goede aan het welzijn en de leerprestaties van de kinderen.

Voor alle partijen was het leuk om de reacties van gebruikers van de school te horen. Zij zagen dat er iets veranderd was, maar wisten niet direct wat het was dat de school nu zoveel ‘lichter en opener’ maakte. “Een goed teken”, aldus Sidarta. “Net zoals met de zonnepanelen op onze scholen willen we aan de kinderen uitleggen hoe LED-verlichting bijdraagt aan het energiebesparing en het klimaat. Zo betrekken we de kinderen bij onze duurzame doelen.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.