SPIE vervangt centrale elektriciteitsvoorzieningen bij Flowserve

lines-animated
Verdeelinrichting

Sinds 2006 voert SPIE (voorheen Worksphere) onderhouds- en projectwerkzaamheden uit bij de Flowserve-vestiging in Etten-leur. Flowserve Corporation is een Amerikaanse multinational en een van de grootste leveranciers van industriële- en milieumachines. Toen begin 2020 de beslissing werd gemaakt om de centrale elektriciteitsvoorziening te vervangen, schakelde de multinational de kennis en expertise in van SPIE. Het 24-uurs productieproces, de korte doorlooptijd, het compacte werkterrein in combinatie met meerdere (onder)aannemers maakte het een uitdagende opdracht. Bert Dam, Groepsleider bij SPIE, is trots op de geleverde prestaties.

Het kantoorpand van de Europese vestiging in Etten-leur is gebouwd in de jaren ’60. Zowel de vier transformatoren als de twee hoofdverdeeldkasten waren als gevolg van veroudering aan vervanging toe. Parallel aan deze vervanging was er een aanvraag van Flowserve om de E-installatie uit te breiden met een vijfde transformator. Op basis van een engineeringsopdracht is er een vermogensanalyse uitgevoerd en een pakket van eisen (PvE) met bijbehorende kostenraming opgesteld. Dit PvE inclusief bijbehorende offerte is ingediend en in november 2021 goedgekeurd door de directie van Flowserve op het HQ in de Verenigde Staten. Enkele dagen later ontving SPIE de officiële- en schriftelijke opdracht voor de vervanging.

Niets aan het toeval overlaten

Door de complexiteit van het 24-uurs productieproces van Flowserve dienden de werkzaamheden plaats te vinden in het weekend. Evenredig aan de door SPIE uit te voeren werkzaamheden, liep de afspraak van Flowserve met de netbeheerder ter vervanging van de transformatoren. Een uitdagend proces, enerzijds vanwege de korte doorlooptijd, anderzijds vanwege het compacte werkterrein in combinatie met meerdere (onder)aannemers.

Gezien de aard en omvang van het werk en de noodzaak van de continuïteit van het productieproces, is tijdens de voorbereidingsfase veel tijd en aandacht besteed aan de technische risico’s. Denk aan noodvoorzieningen om bypasses te kunnen maken, noodstroomaggregaten, calamiteitennummers van leveranciers en het intern transport. Deze maatregelen werden genomen om eventuele risico op te vangen of te beperken tot een minimum.

Van productie naar ingebruikname

De productie van de verdeelkasten was begin mei 2022 gereed. Via een videoverbinding werd een Factory Acceptance Test (FAT) gehouden. Samen met de installatieverantwoordelijken bij Flowserve is er vanuit ABB te Rotterdam live meegekeken in ABB-fabriek in Tsjechië. Een week later arriveerden de verdeelkasten in Etten-Leur en konden de laatste voorbereidingen worden getroffen. Medio mei was de vervanging van de eerste stations gereed. Enkele dagen later stonden de twee nieuwe transformatoren en nieuwe verdeelkast onder spanning. In juni staat het tweede station op het programma.

Snelheid in combinatie met veiligheid

Een team van 14 collega’s is samen met onderaannemers en de installatieverantwoordelijken van Flowserve een geheel weekend intensief aan het werk geweest. De noodzaak van snelheid en het beperken van hinder op het 24-uurs productieproces maakte de uitdaging en veiligheidsrisico’s er niet minder op.

 

"Ik ben ongelooflijk trots op het hele team voor het afleveren van dit vakwerk. Een enorme uitdaging binnen de beschikbare tijd met de gemoeide veiligheidsrisico’s. In juni gaan we verder met het tweede station. Tot nu toe is een dikke pluim op zijn plaats!"

Bert Dam, Groepsleider bij SPIE

 

Over Flowserve

Flowserve Corporation is een Amerikaanse multinational en een van de grootste leveranciers van industriële- en milieumachines zoals pompen, kleppen, mechanische afdichtingen en automatiseringen. Daarnaast leveren ze service aan onder andere de energie-, olie-, gas- en chemische industrie.

Wil je meer weten over dit project? Of wil je eens sparren over deze en andere uitdagingen die we aangaan? Neem dan contact op met Bert.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.