Bonaire International Airport N.V. (BIA) vernieuwt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) komend jaar de Airfield Ground Lighting (AGL)-installatie van Flamingo Airport. De AGL-installatie bestaat onder andere uit baanverlichting en vliegverlichting. De installatie is belangrijk om een veilige luchtvaart te garanderen. Rijkswaterstaat met zijn expertise als uitvoerende dienst van IenW, zorgt voor het projectmanagement. SPIE Nederland gaat in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uitvoeren.
De vervanging is nodig om aan de eisen van de International Civil Aviation Organization voor burgerluchtvaart te blijven voldoen nu de huidige installatie binnenkort het einde van haar levensduur bereikt. IenW en BIA hebben daarom eerder afspraken gemaakt over de financiering en de uitvoering. Rijkswaterstaat, met zijn expertise als uitvoerende dienst van IenW, zorgt voor het projectmanagement. Na een volgens BIA zorgvuldige aanbestedingsprocedure gaat SPIE de werkzaamheden in opdracht van Rijkswaterstaat uitvoeren.
Op het vliegveld van Bonaire landen en starten dagelijks tientallen vluchten van en naar Nederland, de Verenigde Staten, Canada en een aantal Caribische bestemmingen zoals natuurlijk Curacjao en Aruba. Met ruim 436.000 passagiers in 2023 is Flamingo Airport de vierde luchthaven van Nederland en is het een van de twee Nederlandse luchthavens die dagelijks wide bodyvliegtuigen voor intercontinentaal verkeer ontvangen. De luchthaven opereert onder toezicht van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en een goed systeem van baanverlichting is dan ook van groot belang voor een veilige operatie. De AGL-installatie bestaat uit baanverlichting, aan vliegverlichting, kabels, putten, (nood)stroomvoorziening en besturingssystemen. In totaal zullen enkele honderden duurzame ledlampen en armaturen worden geplaatst en tientallen putten en bijna 100 kilometer aan kabel worden aangelegd.
Naar verwachting zal de vervanging van de AGL-installatie in de eerste helft van 2024 starten. De werkzaamheden vinden vooral ‘s nachts plaats zodat de luchthaven gewoon open kan blijven, ook voor ambulancevluchten. Het nieuwe systeem wordt naast het bestaande systeem opgebouwd en pas bij voltooiing wordt overgeschakeld naar het nieuwe systeem.