SPIE en Hysopt bundelen krachten om het energieverbruik bij UWC Maastricht te verminderen

lines-animated
UWCM enegergiebesparing installaties onderwijs

Om in de bestaande gebouwen van de internationale school UWC Maastricht een energiebesparing te realiseren hebben SPIE en Hysopt hun kennis en kunde gebundeld. Met de Optimalisatie Software van Hysopt kan SPIE de gebouwen van UWCM transparant maken in een digital twin. SPIE realiseerde de belofte van Hysopt en vervulde daarmee de specifieke behoeften van UWCM.

Het gebruik van de Hysopt Digital Twin

UWC Maastricht staat voor een aantal uitdagingen met betrekking tot haar HVAC-installaties. Uit een eerste analyse van de gebouwgebonden installaties door SPIE, bleek dat deze niet efficiënt functioneerden, waardoor veel energie verloren ging. Als gevolg hiervan werd onnodig veel energie (elektra en gas) verbruikt, maar ook het leefklimaat en het comfort in de gebouwen werd negatief beïnvloed.

SPIE, dat het tweede jaar van het partnerschap met Hysopt in gaat, introduceerde de Hysopt-software bij Petra Stassen, Facility Manager van UWC Maastricht. Hysopt is goed in staat om SPIE, en op haar beurt UWC Maastricht, van de nodige inzichten te voorzien. Aangezien UWCM ook huisvestiging verzorgd voor meer dan 200 studenten, was het vinden van een aangenaam thermisch comfort voor iedereen een topprioriteit.

In Hysopt werd een digital twin gemaakt van de installatie om zo via optimalisaties een eindrapport op te leveren dat voldoet aan de specifieke behoeften van UWCM.

Hoe comfortklachten leiden tot energiebesparingen

De huidige installatie is al regelmatig aangepast. UWC Maastricht was daarom toe aan een partner die de opdrachtgever centraal stelt en volledig ontzorgt. Bovendien was het op zoek naar een bedrijf dat verder kon kijken dan alleen het aanpakken van het probleem zelf, maar ook één dat kon zien hoe problemen structureel opgelost worden.

De Hysopt-software heeft geholpen bij het opsporen van een aantal beperkingen in de installaties die aanvankelijk niet eens in beeld te krijgen waren. Stassen: "De software kon de prestaties van de twee warmtepompen analyseren en de nodige wijzigingen berekenen om de volledig installatie fossielvrij te laten werken, wat aanvankelijk onmogelijk leek."

Harold Machils, consultant voor energie & duurzaamheid bij SPIE, legt uit: "Het instellen van die bestaande warmtepompen om de gebouwen volledig gasloos te kunnen verwarmen is gedaan door de waterzijdige uitkomsten van Hysopt uit de software te implementeren. Door het gebouwbeheersysteem en de installatie verder te optimaliseren, bereikten we een energiebesparing van circa 40% en een vermindering van de CO₂-uitstoot met bijna 50% zonder installatieonderdelen te vervangen. De uitkomsten vanuit Hysopt komen overeen met de werkelijkheid. In totaal is 1400 kW aan verwarmingsvermogen geïnstalleerd. Door de installatie goed af te stellen, is nu maximaal 500 kW benodigd om de gebouwen te verwarmen. Voor de toekomst betekent dit een veel lagere investering wanneer de energiecentrale einde levensduur is en vervangen moet worden. Het mooie is dat de uitkomsten uit Hysopt vooraf bekend zijn, voordat je al instellingen aan het wijzigen bent. Hierdoor kun je vooraf de juiste keuzes maken met de opdrachtgever.”

Een gezamenlijke aanpak voor impact!

Het gebruik van de Hysopt Optimalisatie Software heeft geleid tot succesvolle resultaten voor UWC Maastricht. Dit project is een mooi bewijs van de kracht van de samenwerking tussen SPIE en Hysopt en het belang van een Hysopt Digital Twin om de prestatie van de installatie inzichtelijk te maken. Dankzij de Hysopt Optimalisatie Software kunnen opdrachtgevers weloverwogen beslissingen nemen en kan SPIE aantonen dat vaak een andere keuze dan voorzien tot betere resultaten kan leiden, met aanzienlijke energie- en kostenbesparingen tot gevolg. Voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen.

Meer informatie over Hysopt

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.