SPIE brengt innovatie in Friesland met biobased fietsbrug

Biobased fietsbrug
lines-animated

SPIE maakt deel uit van een bouwteam dat een beweegbare biocomposiet fietsbrug gaat realiseren bij Ritsumasyl (een buurtschap bij Leeuwarden). Het team is tot een definitief ontwerp gekomen en de voorbereidingen voor de uitvoering zijn gestart. SPIE vormt dit bouwteam samen met de de provincie Friesland, composietproducent Infra Composites en een aantal andere partijen. De fietsbrug, gemaakt van 100% natuurlijke vezels (vlas) en 80% biobased hars, wordt innovatief, vernieuwend en voldoet aan de normen die gelden voor reguliere fietsbruggen.

De nieuwe fietsbrug vervangt de huidige brug over het Van Harinxmakanaal en faciliteert het veilig en comfortabel passeren van grotere schepen door het realiseren van een doorvaartbreedte van 22 meter. De brug is al een keer opgeknapt en aan vervanging toe vanwege het einde van de technische levensduur. Naast het voordeel dat biocomposiet duurzamer is, wordt de brug lichter en heeft het minder onderhoud nodig. SPIE werkt als multitechnisch dienstverlener aan een groene toekomst door maximale inzet op duurzaamheid en innovatie. Daar is deze biocomposiet fietsbrug een mooi voorbeeld van.

Jos Schoorlemmer, accountmanager bij SPIE, is samen met zijn collega’s Johan Fleer (projectleider) en Wiebe van der Meulen (lead engineer) betrokken bij het duurzame project: “Voor de constructie van dit biocomposiet object wordt vlas en hars gebruikt, dat zijn natuurlijke producten. Iets heel anders dan de stalen constructies die we gewend zijn. Dat geeft spannende uitdagingen omdat de techniek die we bij deze brug toepassen nooit eerder is toegepast. Opdrachtgevers vragen steeds vaker om hybride constructies, wij moeten daar mee omgaan en op inspelen.”

Gedeputeerde Michiel Schrier: “We hebben hier een prachtig proces doorlopen met opdrachtgever, aannemer, producent en kennisinstellingen. Dat heeft een mooi plan opgeleverd waarin infrastructuur, circulaire economie, innovatie en kennisontwikkeling samenkomen. Daar mogen we als provincie trots op zijn.”

De brug wordt begin 2019 in gebruik genomen. 

Bouwteam

Deelnemende partijen in het bouwteam zijn : provincie Fryslân, Reef – Infra, SPIE, Delft Infra Composites, Witteveen + Bos, Sweco, Anteagroup en GreenPac. Het bouwteam is actief onder de werknaam D.R.I.V.E. dat staat voor doelgericht, realistisch, innovatief, vooruitstrevend en eensgezind. Een deel van het onderzoek wordt via de Europese subsidie Biocas/Interreg gefinancieerd.

Meer informatie over het project.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.