PI Dordrecht als eerste Rijksoverheidsobject van het gas af

pi dordrecht
lines-animated

De Penitentiaire Inrichting in Dordrecht is vandaag afgesloten van het aardgasnet en is daarmee de eerste PI van Nederland die gebruik maakt van een andere warmtebron dan aardgas.

Met duurzaamheidsdoelstelling om overheidsobjecten van het gas af te sluiten en te verwarmen door middel van duurzame energie voor ogen, startte adviseur Smits van Burgst in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, in 2017 met het onderzoek naar het beste alternatief. HVC, leverancier van stadsverwarming, startte vervolgens in de zomer van 2019 met de aanleg van het leidingstelsel naar de PI. SPIE kon in januari van dit jaar aan de slag met de werkzaamheden bij de PI om de aansluiting te realiseren.

Concreet hield dat in dat de bestaande installatie werd omgebouwd en werd aangesloten op het warmtenet. Om dit mogelijk te maken zijn vanuit de bestaande technische ruimten de transportleidingen via de schacht door het terrein gevoerd naar de verschillende invoerpunten in de verschillende bouwdelen. Vanwege de nieuwe watertemperaturen zijn de verdelers in de technische ruimten vernieuwd.

In de bestaande fietsenstalling werden 3 ruimten gemaakt; voor de installatie van het warmtenet en een voor de installatie van de PI. SPIE verzorgde zowel de bouwkundige-, de werktuigbouwkundige- als elektrotechnische werkzaamheden. Ook breidde zij het gebouwbeheersysteem uit en koppelde deze aan de bestaande installaties.

Melle van Meer, projectleider van SPIE:

“De uitdaging zat ‘m in dit project in het feit dat de omgeving operationeel moest zijn en blijven. Daarvoor was intensief contact en overleg nodig met de PI. De goede uitwerking daarvan heeft geresulteerd in een geslaagd project.”

Martijn de Ruijter, commercieel verantwoordelijk voor dit project, vindt het gemeenschappelijke doel van het Rijksvastgoedbedrijf, de PI en SPIE dat bereikt kon worden en nu is gerealiseerd het unieke van het project. “De eerste PI is nu van het gas af. Hierbij laten het Rijsvastgoedbedrijf en de PI zien dat zij vooruitstrevend zijn in het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen die in het akkoord van Parijs zijn vastgelegd. Voor SPIE is het een fantastisch project waar behoorlijk technische uitdagingen in zaten in een al even uitdagende omgeving. Dit heeft binnen SPIE krachten losgemaakt om oplossingsgericht te werken met business units uit twee marktsegmenten. Hiermee laten wij zien hoe breed onze dienstverlening is en hoe goed we die kunnen combineren.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.